Hlavní obsah

Poznámky pokořitele Enigmy se vydražily za milión dolarů

New York

Za milión dolarů (26,5 miliónu korun) vydražila v pondělí newyorská aukční síň Bonhams poznámkový sešit britského vědce Alana Turinga, který rozluštil kód nacistického šifrovacího stroje Enigma. Sešit je považován za unikát, neboť se má za to, že je to jediný takto rozsáhlý a ucelený Turingův soubor poznámek, který se dochoval.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Poznámky pokořitele Enigmy Alana Turinga

Článek

Dokument z poloviny 40. let minulého století obsahuje 56 stránek s ručně psanými výpočty a úvahami o univerzálním počítači. Z textu vyplývá, že na základech výpočetních věd pracoval ve věku 24 let a že se při svém výzkumu věnoval mimo jiné práci německého filozofa Gottfrieda Wilhelma Leibnize či francouzského matematika Reného Descartese.

Součástí aukce byl také originál šifrovacího přístroje Enigma z roku 1944. Stroj, který je stále funkční, byl vydražen za 269 tisíc dolarů (zhruba sedm miliónů korun). Výsledek tak značně překonal odhadní cenu, která byla 180 tisíc dolarů.

Turing vedl tým vědců, kteří rozluštili šifrovací kód Enigmy, a později položil základy moderní informatiky. Během svého života byl ale jako gay pronásledován a souzen. V roce 1954 spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám