Hlavní obsah

Požáry se v Kalifornii rychle šíří, tisíce lidí utíkají

Požár, který tu zuří v Kalifornii od středy, se hasičům stále nedaří dostat pod kontrolu. Naopak, za posledních 24 hodin se hořící plocha zdvojnásobila.

Foto: Reuters

Oheň způsobil už značné škody i oběti na životech.

Článek

V několika směrech hoří pás dlouhý přes 20 kilometrů o rozloze kolem 35 000 hektarů a rychle se šíří, přestože je od neděle bezvětří. Ohroženo je na 12 000 domů a 2500 dalších staveb. Tisíce lidí opouštějí své domovy, evakuováno bylo asi 10 000 osob. V oblasti zasahuje 2800 požárníků. Postiženou oblast v neděli navštívil kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger a vyzval místní obyvatele, aby uposlechli výzev k evakuaci.

Foto: Reuters

Letadlo svrhává hasící směs na hořící porost.

Úřady už identifikovaly dva hasiče, kteří zahynuli při cestě k zásahu, šlo o sedmačtyřicetiletého Tedmunda Halla a pětatřicetiletého Arnalda Quinonese. Jejich auto se zřítilo ze srázu u Mount Gleason nedaleko obce Acton asi 80 kilometrů severně od Los Angeles. Příčinu nehody zatím úřady neznají.

Foto: Reuters

Oheň se blíží k hasičské stanici.

V neděli večer místního času se plameny přiblížily k asi 1700 metrů vysoké hoře Mount Wilson, kde stojí známá observatoř a komplex vysílačů, které zajišťují vysílání desítek televizních a rozhlasových stanic pro rozsáhlou oblast Los Angeles. Oheň je podle zprávy agentury AP už jen stovky metrů od observatoře a vysílačů.

Úřady uzavřely některé místní silnice, zavřeny jsou i některé školy.

Střechu nad hlavou plameny vzaly i Robu Driscollovi a jeho manželce Beth. "Sousedi nám poslali fotku všech domů, které u nás lehly popelem," uvedl pár, který čeká na další informace od úřadů.

Foto: Reuters

Kalifornští hasiči zažili z neděle na pondělí těžkou noc.

Šíření ohně pomáhá sucho a horko - teplota dosahuje 35 stupňů. Proč požár vypukl, se vyšetřuje.

Kalifornii trápí požáry poměrně často. Nejhorší situace v tomto státu byla v roce 2007, kdy muselo být evakuováno 640 000 obyvatel a 2000 domů oheň zničil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám