Hlavní obsah

Posádka „zaparkovala” jadernou ponorku na dně. Kapitán dostal padáka

Washington

Americké námořnictvo vyvodilo odpovědnost za karambol jaderné ponorky USS Georgia. Posádka plavidla vyzbrojeného balistickými střelami loni nezvládla přistávací manévr a narazila na mělčinu. Navigační chyba vyšla daňové poplatníky v přepočtu na více než 25 miliónů korun. Kapitán vzal vinu na sebe a přišel o místo.

Foto: Profimedia.cz

USS Georgia na archivním snímku

Článek

„Rozhodnutí vrátit se s Georgií ještě za tmy 25. listopadu nad ránem padlo na můj rozkaz. Požádal jsem, aby mé pochybení nebylo vztahováno na znamenité služby, které odvedli námořníci na palubě Georgie,“ cituje televize Sky News z prohlášení již bývalého kapitána ponorky Davida Adamse.

V oficiálním odůvodnění jeho odvolání stojí, že byl zbaven funkce z důvodu „ztráty důvěry v jeho schopnost velet, k níž námořnictvo dospělo na základě nehody z 25. listopadu”.

Ponorka se v osudný den vracela na základnu Kings Bay ve státě Georgia. Při nešťastném manévru ale narazila do směrové bóje a následně najela na mořské dno.

Podle námořnictva byl poškozen jen vnější plášť a při nehodě nedošlo k žádnému průniku vody. Plavidlo ale museli opravit v suchém doku.

„Po třiceti letech ve službě v nejlepším námořnictvu světa mi bude chybět to, že se s posádkou už znovu nevydám na moře,“ prohlásil Adams.

USS Georgia stála dvě miliardy dolarů (zhruba 50 miliard korun). Vyzbrojena je 154 raketami Tomahawak, jakožto i balistickými střelami schopnými nést jaderné hlavice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám