Hlavní obsah

Ponorku na pašování kokainu zadrželi v Karibiku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami
Aktualizováno

Kolumbijští pašeráci drog jsou kvůli sílícím kontrolám ze strany úřadů nuceni přizpůsobovat svoji taktiku a v posledních letech stále častěji využívají ponorek. Vůbec poprvé takové plavidlo objevila americká pobřežní stráž před dvěma týdny v Karibiku.

Článek

Ponorka vezla okolo sedmi tun kokainu za 180 miliónů dolarů (přes tři miliardy korun) a objevili ji u východního pobřeží Hondurasu, uvedla agentura AP.

Ponorná plavidla vyrábí drogové gangy v kolumbijské džungli z laminátu a dřeva. V případě, že je zpozorováno takové plavidlo, jež je nabarveno tak, aby bylo co nejvíce nenápadné, k čemuž není ani vybaveno světly, tak se rychle potopí, posádka ho opustí a dá se zajmout a bezpečně dopravit na pevninu. Zbaví se však nákladu.

O to se pokusila také posádka ponorky objevené 13. července v Karibském moři. Příslušníkům americké stráže se ovšem podařilo zajistit tři balíky s kokainem a následně začali po plavidle v hlubinách pátrat, když se k nim připojili i potápěčské týmy FBI a členové honduraského námořnictva. Ponorku minulé úterý po desetihodinovém hledání našli a s ní i celý náklad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Ponorka vezla deset tun kokainu

Americké a guatemalské úřady zadržely v Tichém oceánu ponorku, která převážela z Guatemaly deset tun kokainu. S odvoláním na guatemalskou policii o tom...

V Kolumbii zabavili pašerákům ponorku

Kolumbijské námořnictvo zabavilo ponorku, kterou pašeráci využívali k převozu kokainu do Mexika. Jednatřicet metrů dlouhé plavidlo bylo nalezeno v džungli...

Výběr článků

Načítám