Hlavní obsah

Politika jako rizikové povolání. V Mexiku před volbami zavraždili tři desítky kandidátů

Mexico city

Mexiko čekají 6. června letošního roku komunální i parlamentní volby, kampaně jednotlivých kandidátů odstartovaly přesně o dva měsíce dříve. Více než tři desítky kandidátů byly za tu dobu zavražděny, uvedl The Guardian.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Forenzní vyšetřovatelé zkoumají balíček s výhrůžnou zprávou

Článek

Pro 36letého Josého Alberta Alonsa, kandidáta na post starosty přímořského města Acapulco, začalo minulé úterý jako každý jiný den. Rozloučil se s rodinou, nastoupil do svého auta a vyrazil obyvatele města přesvědčovat o tom, že by si zasloužil jejich hlas ve volbách.

Auto ale ujelo sotva 200 metrů, než mu cestu zatarasil motocykl a vypukla přestřelka mezi řidičem a Alonsovými bodyguardy. Politik měl štěstí, pokus o atentát přežil bez zranění, byl ale tak vystresovaný, že skončil pro jistotu v nemocnici.

V Mexiku dopadli kanibala. V jeho domě našli pozůstatky devíti ženských těl

Zahraniční

„Čekal jsem, že vstup do politiky může mít nějaké následky, ale nepředstavoval jsem si, že až takhle velké,“ vyprávěl později na lůžku.

Mexičané budou 6. června rozhodovat o své budoucnosti. V jeden den se bude volit nejen do pětisetčlenné Poslanecké sněmovny, ale také je potřeba hlasovat o 15 ze 32 guvernérů jednotlivých států a dalších několika stovkách starostů.

Boj kartelů o nadvládu

Letošní kampaň je ale mimořádně krvavá. Zavražděno bylo už nejméně 34 kandidátů, další desítky byly terčem neúspěšných útoků. Mexické úřady evidují aktuálně 398 výhrůžek spojených s útoky na politické kandidáty.

Kriminalita je obzvlášť vysoká ve státě Guerrero, pod který Acapulco spadá. Kartely mezi sebou vedou opiovou válku. Vydírání a únosy jsou tam na denním pořádku. Federální vláda sice poskytuje politickým kandidátům ochranu, ale ani ta leckdy nestačí.

Počet vyřešených případů je v podstatě na nule, což je pro kartely pobídka k tomu, aby kandidáty zabíjely, aniž by nesly následky.
Analytik Falko Ernst

„Kartely mají zkušenosti z předchozích let. Zjistily, že i když zaútočí na politika či veřejnou instituci, tak se vlastně nic nestane. Nenesou žádné následky,“ vypovídá analytik Mezinárodní krizové skupiny Falko Ernst. Jen malou část případů se totiž podaří místní policii vyřešit.

„Počet vyřešených případů je v podstatě na nule, což je pro kartely pobídka k tomu, aby kandidáty zabíjely, aniž by nesly následky,“ dodal Ernst.

Zločineckým gangům jde v principu o jedinou věc: udržet (či získat) teritoriální nadvládu. „Když vyhraje kandidát, nad kterým mají kontrolu, dostanou se ke dvěma cenným složkám: veřejným penězům a policii,“ vysvětluje vyšetřovatelka Gema Kloppeová-Santamaríaová z chicagské Loyola University.

V mnoha velkých městech už byla kvůli vysoké kriminalitě kampaň přerušena.

Reklama

Výběr článků

Načítám