Hlavní obsah

Policisté osvobodili chlapce, kterého v bunkru držel válečný veterán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Policisté v americkém státě Alabama osvobodili uneseného pětiletého chlapce Ethana, kterého týden zadržoval 65letý Jimmy Lee Dykes. Únosce byl při akci zabit. Do podzemního bunkru u únoscova domu agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) vnikli kvůli tomu, že Dykese spatřili se zbraní v ruce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté osvobodili chlapce, kterého v bunkru držel válečný veteránVideo: Reuters

 
Článek

Agent Steve Richardson řekl, že chlapci hrozilo "bezprostřední nebezpečí". Podle něj se v posledních 24 hodinách průběh vyjednávání zhoršoval. To potvrdil i šerif Wally Olson: "Bylo skutečně těžké s ním jednat."

Proto se v 15:22 místního času (0:22 SEČ) rozhodli agenti FBI zahájit osvobozovací akci.

Smál se, vtipkoval, hrál si, jedl. Dělal věci, které byste čekali u pětiletého chlapce.
agent Steve Richardson

K osudu únosce sdělil agent Richardson: "Tento subjekt zahynul."

Při zásahu se chlapci nic nestalo. Podle Richardsona jej převezli do nemocnice, kde jej čekala matka. Nejevil známky žádné psychické újmy způsobené únosem. "Smál se, vtipkoval, hrál si, jedl. Dělal věci, které byste čekali u pětiletého chlapce," řekl Richardson.

Foto: Joe Songer, ČTK/AP

Policisté a agenti u Dykesova bunkru

FBI nesdělila k zásahu ani ke způsobu, jímž Dykes zemřel, žádné další podrobnosti. Že má Dykes zbraň zřejmě zjistili pomocí kamery, kterou spustili do bunkru, uvedla televize CBS. Ta s odvoláním na nejmenovaný federální zdroj uvedla, že se při akci použily dva způsoby, které odvedly únoscovu pozornost, agenti poté pronikli do bunkru shora.

Nejmenovaný zdroj z místní policie agentuře Reuters řekl, že při akci byl použit granát. Místní lidé z okolí Dykesova domu ve městě Midland City pak tvrdí, že slyšeli nejméně jeden výstřel.

Foto: Philip Sears, Reuters

Šerif Wally Olson (vlevo) sleduje agenta FBI Steva Richardsona, jak odpovídán na otázky na tiskové konferenci.

Dykes unesl dítě ze školního autobusu minulé úterý. Přitom zabil řidiče, který se školáky snažil chránit. [celá zpráva]

S uneseným chlapcem pachatel nakládal jako s rukojmím, policisté proto začali s mužem vyjednávat. Motiv jeho činu byl ale do poslední chvíle zahalen tajemstvím.

Chlapce si z autobusu s dětmi podle všeho vybral jako náhodnou oběť. Veterán z války ve Vietnamu chtěl na sebe podle místních policistů zřejmě přitáhnout pozornost. "Na základě naší diskuse s panem Dykesem soudíme, že se mu zdálo, že má příběh, který je pro něj velmi důležitý," řekl ještě před zásahem místní šerif Wally Olson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám