Hlavní obsah

Policisté nebudou obviněni ze smrti černocha Perduea. Zemřel podobně jako Floyd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Policisté z města Rochester v americkém státě New York, kteří byli natočeni, jak zasahují loni v březnu na ulici proti černochovi Danielu Prudeovi, dokud nepřestal jevit známky života, nebudou formálně obviněni. O oznámeném rozhodnutí poroty informovaly agentury AP a Reuters.

Foto: Lindsay Dedario, Reuters

Lidé požadující spravedlnost pro Daniela Prudea, který zemřel loni v září po policejním zásahu

Článek

Prudeova smrt se v médiích objevila s několikaměsíčním zpožděním až v září loňského roku, když jeho příbuzní zveřejnili záběry z policejního zásahu, který úmrtí předcházel.

Na videozáznamu je vidět, jak strážníci zadrželi na ulici rozrušeného a úplně nahého muže, přičemž mu zakryli hlavu „kápí proti plivání” a jeden z policistů mu asi dvě minuty tlačil hlavu k silnici. Prudea, který se podle všeho potýkal s psychickými problémy, v nemocnici ještě několik dní udržovali naživu pomocí přístrojů. Soudní lékař jeho úmrtí označil za následek dušení. Sedm policistů, kteří se účastnili zásahu, bylo postaveno mimo službu.

Zemřel podobně jako Floyd. Při zatýkání se v New Yorku udusil černoch

Amerika

Newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová vyjádřila nad rozhodnutím poroty zklamání a uvedla, že její kanceléř doufala ve vznesení obvinění proti strážníkům. „Vím, že Perdueova rodina, obyvatelé Rochesteru i další lidé budou tímto výsledkem oprávněně zklamaní,” sdělila podle agentury Reuters Jamesová.

Prude utekl z domu svého bratra, který kvůli obavám o jeho psychické zdraví zavolal policii. Podle vyšetování kanceláře Jamesové strážníci muže zastihli již nahého a přiblížili se k němu s paralyzérem. Prude uposlechl, když mu přikázali, aby dal ruce za záda kvůli nasazení pout. Kápi mu strážníci nasadili, když jim řekl, že chytil koronavirus.

Reklama

Výběr článků

Načítám