Hlavní obsah

Policie v USA provedla historicky nejrozsáhlejší razii proti gangům

Policie ve Spojených státech provedla historicky nejrozsáhlejší zátah zaměřený proti kriminálním gangům, při kterém bylo zadrženo takřka 1400 lidí. Ve čtvrtek o tom informovala zpravodajská televize CNN s tím, že operace trvala šest týdnů.

Foto: Joe Penney, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vedení razií připadlo imigrační a celní policii, cílem ale nebyli jen přistěhovalci. Podle oznámené bilance bylo zadrženo 933 občanů USA a 445 cizinců.

Přistěhovalecký úřad neupřesnil, kolik zadržených občanů cizích zemí pobývalo v USA legálně, uvedl ale, že 280 případů zadržení se týkalo výhradně imigrace.

U osmi ze zadržených se podle přistěhovaleckého úřadu podařilo prokázat, že jsou členy gangu MS-13. Tuto zločineckou skupinu, která je rozšířena v USA, v Kanadě a také ve středoamerických zemích, považuje americký prezident Donald Trump za významnou bezpečnostní hrozbu. Ke gangům či k jejich příznivcům se celkem hlásí 1095 zadržených.

Zátahy policie prováděla především v Houstonu, New Yorku, Atlantě a Newarku. Podobnou operaci uskutečnila policie loni v březnu, tehdy bylo zadrženo přes 1100 lidí včetně 239 cizinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám