Hlavní obsah

Policie v Minneapolisu, kde zemřel Floyd, zastřelila černocha

– Minneapolis

Policie v Minneapolisu zveřejnila videozáznam z kamery na těle jednoho z policistů zasahujících při středečním incidentu, při kterém byl zastřelen třiadvacetiletý podezřelý. Uvedla to v pátek stanice BBC. Muž byl ozbrojen a zřejmě střílel jako první.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v MinneapolisVideo: Policie Minneapolis

 
Článek

Ve městě šlo o první smrt z rukou policistů v tomto americkém městě od května, kdy v Minneapolisu přišel při policejním zásahu o život černoch George Floyd. I nyní se obětí policejní akce stal černoch.

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Amerika

Třiadvacetiletý Dolal Idd byl podezřelý ze spáchání závažného zločinu. Podle policie, jakož i podle prvních svědectví Idd vystřelil první a policisté odpověděli palbou a muže zastřelili. Záběry, které zveřejnila americká policie, ukazují, jak policisté zablokovali bílé auto na benzínové stanici na jihu města, nedaleko od místa, kde zemřel Floyd. Je slyšet, jak policisté na podezřelého křičí, aby zastavil vůz a dal ruce vzhůru, než zazní výstřely, a to i z policejních zbraní.

Střílel první, řekl policista

Žena, která byla v Iddově autě, vyvázla bez zranění, stejně jako zasahující policisté, uvedla policie. Policejní náčelník Medaria Arradondo uvedl, že na místě byla nalezena zbraň. "Když jsem sledoval video, které všichni viděli, zdá se - a určitě ve zpomalené verzi - že osoba uvnitř vozu vystřelila dříve než policisté," řekl.

Na místě činu se následující den sešli lidé, přišel i Iddův otec Bayle Gelle. Shromáždění vyvolalo obavy, že protesty znovu vzplanou.

"Jenom seděl v autě a zastřelili ho bez důvodu," řekl Gelle televizi CBS. "Proč jsme tady? Kvůli barvě. Byl to černoch. Chceme vědět, proč mého synka zabili," dodal.

Starosta Jacob Frey slíbil prošetřit fakta a zajistit spravedlnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám