Hlavní obsah

Policie na předměstí St. Louis zastřelila dalšího černocha

– St. Louis

Americká policie na předměstí St. Louis zabila černošského mladíka, který vyhrožoval střelnou zbraní. Ve středu o tom informovala agentura AP. Incident se odehrál v sousedství Fergusonu, dalšího předměstí St. Louis, kde v srpnu bělošský policista zastřelil neozbrojeného černocha Michaela Browna.

Foto: David Carson, ČTK/AP

Policisté pořizují fotodokumentaci zbraně nalezené na zemi po střelbě na předměstí St. Louis, při které policista usmrtil černocha.

Článek

Brownova smrt a několik dalších podobných případů ve Spojených státech vyvolaly vlnu demonstrací proti údajnému policejnímu násilí vůči černochům.

Nejnovější událost se odehrála v úterý pozdě večer místního času (ve středu brzy ráno SEČ) na čerpací stanici v Berkeley. Toto předměstí přímo sousedí s Fergusonem, které se po Brownově smrti stalo dějištěm násilných demonstrací.

Policie v St. Louis uvedla, že berkeleyský policista střílel z obav o svůj život, neboť černoch vytáhl pistoli, se kterou na něj mířil. Podle AP padlo několik výstřelů. Na místě se krátce poté sešlo asi 60 lidí.

Ve Spojených státech se v posledních týdnech vzedmula vlna protestů kvůli usmrcení několika neozbrojených černochů bělošskými policisty. Největší vášně vyvolaly případy usmrcení Erica Garnera v New Yorku a osmnáctiletého Browna ve Fergusonu. Policisty, po jejichž zásahu oba tito údajně neozbrojení černoši zemřeli, se později porotci rozhodli neobvinit. Verdikt vyvolal protesty v ulicích velkých měst a znovu podnítil debatu o rasových vztazích v americké společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám