Hlavní obsah

Po tvrdém zásahu dozorců zemřel v Oklahomě vězeň

Washington

Kancelář šerifa v oklahomském okresu Caddo zveřejnila video, na němž je zachycen brutální zásah proti vězni Dariusu Robinsonovi ze začátku letošního dubna. Jeden z dozorců ho držel za krk, dokud se nepřestal bránit. Muže zřejmě uškrtil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po tvrdém zásahu dozorců zemřel vězeň v Oklahomě na udušeníVideo: Caddo County Jail, AP

 
Článek

V pitevním protokolu se uvádí, že jednačtyřicetiletý muž zemřel na udušení způsobeném „manuálním stlačením krku“. Podle patologa šlo o vraždu. „Kardiovaskulární nemoc a nedávné použití pepřového spreje přispěly ke smrti,” napsal.

Video zachycuje, že vězeň v cele, kde byly rozházené papíry, neuposlechl příkazy strážných. Dozorce ho proto povalil na zem, ale Robinson se s ním začal prát.

Dozorkyně proti němu použila nějaký druh spreje, ale zpacifikovat se ho povedlo, až když ho jeden dozorce chytil za krk. Druhý mu nasadil pouta. Pak se dozorci pokoušeli Robinsona resuscitovat. Na chvíli se probral. Nechali ho proto v cele, kam po deseti minutách dorazili záchranáři.

Robinson byl ve vězení kvůli tomu, že neplatil alimenty.

Zatím nikdo nebyl kvůli jeho smrti obviněn, což kritizuje právník pozůstalých Malik Z Shabazz. Podle něho dozorci použili neadekvátní síly. „Chtěl bych se zeptat: Skutečně na životech černých záleží?“ dodal s narážkou na časté případy, kdy bělošští policisté zabili černochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám