Hlavní obsah

Po hurikánu Ike je v Texasu stále nezvěstných 300 lidí

– GALVESTON
CNN,

Přes tři sta osob je v Texasu nadále nezvěstných poté, co jej zasáhl 12. září hurikán Ike. Jejich příbuzní i přátelé jsou rozhořčeni, že se pátrání tak vleče. Úřady jsou přesvědčeny, že většina nezvěstných se najde. Je však mezi nimi i 24 dětí.

Foto: Smiley N. Pool , Reuters

V Gildchristu Ike smetl většinu domů.

Článek

Obyvatelé hurikánem tvrdě postiženého poloostrova Bolivar si stěžují, že hledání případných těl dalších obětí začalo až ve čtvrtek, byť hurikán je zasáhl už 12. září.

Pobřeží Texasu je stále ještě plné hromad trosek. Mnohá auta dál leží pod vodou, kde už je bedlivě prohledali věčně hladoví aligátoři. Panují proto obavy, že počet obětí může přesáhnout stávající tři desítky.

„Doufáme, že většina z těchto lidí bude nalezena," uvedl ředitel centra pro vyhledávání osob ve Frindswoodu Bob Walcutt. Vysvětlil, proč je plný nadějí: „Hodně z nich bylo evakuováno do nouzových přístřeší a někteří ani nemusí tušit, že jsou na seznamech nezvěstných. Upozorňuje také, že ze seznamu už bylo škrtnuto 317 lidí, které se podařilo najít. Jen ve středu se jich našlo 51.

Podle něj se situace může změnit příští týden, až začne škola. Ve čtvrtek ráno však bylo evidováno stále více než tři sta nezvěstných, mezi nimiž je 24 dětí. Většina jich pochází z nejvíce postižených měst Crystal Beach, Port Bolivar, Gildchrist a Galveston. Škody jsou odahadovány na osm až 18 miliard dolarů (136 až 306 miliard korun).

V městečku Gildchrist přitom zůstalo stát jen sedm domů, které obklopují hromady trosek, postěžoval si místní pastorka Robin Huberová. „Vypadá to, jako by tu explodovala bomba.“ Když se pastorka do města vrátila, viděla, že v jednom potopeném autě je lidské tělo. Nikdo je ale nevyzvedl i kvůli četným aligátorům.

Místní soudce Jimmy Silvia se proto obrátil na kancelář guvernéra. Také zzastupitelé požadují, aby se zdržení prošetřilo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám