Hlavní obsah

Po hurikánu hrozí portorické přehradě protržení, začala evakuace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Jose
Aktualizováno

Přehradě na portorické řece Guajataca hrozí protržení. Voda se už valí přes částečně poškozenou hráz a vytvořila si nové koryto. V noci proto začala evakuace 70 tisíc lidí ohrožených vodou. Hurikán Maria, který se přes Portoriko přehnal s sebou přinesl prudké deště, které vyvolaly záplavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Portoriku hrozí protržení hráze na přehradě na řece GuajatacaVideo: AP

 
Článek

V pátek večer meteorologická služba vydala varování: „Všechny oblasti okolo řeky Guajataca by se měly hned evakuovat. Životy jsou v ohrožení.“

„Není čas se zdržovat. Je čas dostat lidi pryč,“ dodal portorický guvernér Ricardo Rossello: ”Povodně přicházejí s bezprecedentní silou. Dostalo se to do bodu, kdy to začalo přetékat.“ Obyvatelé byli převáženi autobusy do vyšších míst. Mobilizována byla také Národní garda.

Jedno z evakuačních varování

Podle zástupkyně krizového managementu ostrova Christiny Villalbové je jen otázkou času, kdy přijdou záplavy na řece. V pátek večer řekla: „Mohlo by k tomu dojít dnes v noci, mohlo by to být zítra, mohlo by to nastat v příštích dnech, ale velmi pravděpodobně to bude velmi brzo, řekla ještě v pátek v noci.”

Foto: Reuters

Záplavy na Portoriku po hurikánu

Evakuovat je potřeba i dvě města, pětačtyřicetitisícovou Isabelu a pětadvacetitisícové Quebradillas. Evakuace je obtížná kvůli tomu, že velká část Portorika je po bouři bez proudu. Přehrada byla v roce 1929 vybudována kvůli elektrárně, ale poskytuje také vodu městům v oblasti.

Foto: Alvin Baez, Reuters

Zaplavené ulice na Portoriku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám