Hlavní obsah

Pentagon nechal vyvinout umělého špionážního červa, odolá i úderu kladiva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí a jihokorejští experti vyvinuli v rámci projektu Meshworm umělého červa, kterého by mohla americká armáda využívat pro průzkum. Jeho tělo je ohebné, takže se snadno přizpůsobí povrchu a absorbuje i úder kladivem nebo zašlápnutí. Červ vznikl v rámci programu pro nové zbraně, který má na starosti agentura DARPA spadající pod Pentagon.

BEZ KOMENTÁŘE: Špionážní červ je ohebný a nevadí mu údery kladivemVideo: MIT

 
Článek

Na vývoji se podíleli experti z Massachusettského technologického institutu, z Harvardské univerzity a Soulské národní univerzity. Výsledkem je červ z tkaniny, který se pohybuje za pomoci kontrakcí, připomínajících peristaltiku. Podle vědců mu právě tento typ pohybu umožňuje pohybovat se tiše, což se hodí zvláště pro průzkumné a špionážní úkoly.

V prvních návrzích se využívaly převody a pneumatika, což se ale nehodilo pro využití v praxi. Proto byl nově použit tzv. „umělý sval“ z niklového a titanového drátu, který se natahuje a smršťuje na základě změny teploty. Drát je omotán okolo polymerové síťoviny, která snadno může měnit tvar. Experti tak napodobili stavbu těla červů. Další dva umělé svaly pak umožňují červovi zatáčet doprava či doleva.

Tělo je měkké, takže snadno absorbuje i značné údery. Změní jen tvar. Červ se proto také protáhne různými škvírami.

Meshworm je jen jedním z projektů vedených DARPA, který je inspirován světem zvířat. Dalším je umělý gepard, který umí běhat rychlostí 30 kilometrů za hodinu, miniletadlo s kamerou inspirované kolibříkem a AlphaDog, což je čtyřnohý robot, který může nosit vybavení vojáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám