Hlavní obsah

Pentagon bude řídit Mattisův náměstek Shanahan

Washington
Aktualizováno

Od Nového roku bude Pentagon jako úřadující šéf řídit dosavadní náměstek ministra obrany Patrick Shanahan. Na Twitteru to v neděli oznámil prezident Donald Trump. Shanahan nahradí odcházejícího ministra Jamese Mattise, který post opouští kvůli sporům s prezidentem ohledně odchodu amerických vojáků ze Sýrie.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump s tajemníkem minitsra obrany Patrickem Shanahanem (vpravo)

Článek

Trump označil Shanahana za „velmi talentovaného” člověka: „Za Patrickem je dlouhý seznam úspěchů z působení na ministerstvu a ve firmě Boeing.”

Čtyřiašedesátiletý Shanahan působil od roku 1986 ve společnosti Boeing ve vysokých manažerských funkcích, v roce 2016 se stal viceprezidentem společnosti. Do funkce náměstka ministra obrany ho Senát schválil loni v červenci.

Shanahan během svého působení v Boeingu působil jako viceprezident a hlavní manažer výrobního programu pro armádu. Působil také jako šéf pobočky, která se věnuje vrtulníkům. Velkou roli Patrick Shanahan sehrál před deseti lety při vývoji civilního dopravního letounu Boeing 787 Dreamliner, který se kvůli své pokrokové konstrukci plné kompozitních materiálů potýkal s problémy. Ty se i díky Shanahanovu nasazení podařilo překonat. V divizi dopravních letadel společnosti Boeing působil i jako hlavní manažer vývoje a výroby letounu Boeing 757.

Mattis odešel kvůli stažení ze Sýrie

Mattis ve čtvrtek při oznámení svého odchodu řekl, že ve funkci zůstane do konce února, aby zajistil hladké předání úřadu.

Mattis v rezignačním dopise mimo jiné upozornil na nutnost udržovat spojenectví a projevovat svým partnerům respekt. Oznámení prezidenta Trumpa, že stáhne americké vojáky ze Sýrie s odůvodněním, že tam byla organizace Islámský stát (IS) poražena, bylo podle médií pro ministra poslední kapkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám