Hlavní obsah

U Antarktidy objevili trosky ztraceného chilského letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pátracím týmům se podařilo objevit ve vodách jižního Atlantiku trosky letadla. Chilské ministerstvo obrany později potvrdilo, že jde o část palivové nádrže vojenského stroje C-130 Hercules, který se v pondělí zřítil na jihu Chile, napsal list El Mercurio. Na palubě bylo celkem 38 lidí, 17 členů posádky a 21 pasažérů, z toho tři civilisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chilské letectvo zřejmě objevilo trosky zmizelého letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Generál Eduardo Mosqueira z chilského letectva uvedl, že část letadla nalezli zhruba 30 kilometrů od místa, kde stroj naposledy navázal kontakt.

"Spolu s částmi letadla se našly i lidské pozůstatky, které velmi pravděpodobně patří lidem z letadla," uvedl ve čtvrtek velitel letectva generál Arturo Merino na tiskové konferenci po boku ministra obrany Alberta Espiny. "Nalezené trosky letadla ukazují, že je prakticky nemožné, aby někdo neštěstí přežil," dodal generál.

Ztracený letoun měl dopravit materiál a techniky na základnu v Antarktidě. Startoval z Punta Arenas za příznivého počasí. Oblast je však známá rychle se měnícím počasím, které provází mráz a silný vítr.

Pilot byl podle armády velmi zkušený a stroj v dobrém technickém stavu. Není jasné, co se stalo, protože letadlo nevyslalo žádný nouzový signál. Z radarů se ztratil v 18:13 místního času (22:13 SEČ) v opuštěné oblasti mezi Jižní Amerikou a Antarktidou.

Foto: Fuerza Aerea De Chile, Reuters

Satelitní snímek ukazuje oblast, kde byl nalezen úlomek z letadla. Chilské letectvo se domnívá, že pochází ze zříceného stroje C-130 Hercules.

Část stroje objevilo soukromé letadlo, které pomáhalo s pátráním v oblasti Drakeova průlivu. Ten odděluje Antarktidu od Jižní Ameriky a je znám svými zrádnými povětrnostními podmínkami. Kus letadla se našel ve chvíli, kdy chilské úřady rozhodly, že se rozšíří okruh, v němž se po ztraceném stroji pátrá.

Chile pomáhaly s pátráním týmy z Argentiny, Brazílie, Uruguaye a USA. Brazilská loď vybavená radarovými přístroji hledá pod hladinou v hloubce 3200 metrů a pokouší se najít zbytek trosek.

Reklama

Výběr článků

Načítám