Hlavní obsah

Papež František navštívil na Kubě Fidela Castra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana
Aktualizováno

Papež František se v neděli setkal se zakladatelem komunistického režimu na Kubě Fidelem Castrem. Papež navštívil 89letého bývalého vůdce u něj doma v rámci své třídenní návštěvy ostrova, sdělil mluvčí Vatikánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František se sešel s Fidelem i Raúlem CastrovýmiVideo: Reuters

 
Článek

Papež setrval s Fidelem Castrem a jeho manželkou Dalií Soto del Valle v důvěrné a velmi neformální atmosféře 30-40 minut, uvedl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

František dal Castrovi jako dárek knihu od jezuitského autora, který dnešního papeže v dětství učil, Castro papeži na oplátku dal sbírku svých vlastních rozhovorů na téma náboženství.

Mše v Havaně

František v neděli odsloužil svou první mši na Kubě na havanském náměstí Revoluce. Účastnily se jí desetitisíce lidí. Tajná policie zadržela tři lidi, kteří začali rozdávat letáky. Už před papežovou návštěvou na Kubě policie zatkla až čtyři desítky kubánských opozičních aktivistů.

Foto: ČTK/AP

Papež František navštívil Fidela Castra

První latinskoamerický papež při svém příjezdu na náměstí, které je obvykle místem masových režimních manifestací, zdravil shromážděné. Zvedl a políbil čtyřletou Karen Correosovou.

„Jeho návštěva je důvodem k nadějím na zlepšení,” řekl zpravodaji agentury Reuters na náměstí jednačtyřicetiletý biolog Benito Espinoza. „Jsme optimističtí lidé, mnoho let jsme ale trpěli,” dodal.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Papež František přijíždí na havanské náměstí evoluce celebrovat mši.

Tajní agenti na okraji náměstí Revoluce zadrželi a odvedli dva muže a jednu ženu v bílých tričkách. Ti začali během papežova příjezdu něco vykřikovat a snažili se rozdávat letáky, jejichž obsah zůstal neznámý.

Papež na Kubu dorazil v sobotu v podvečer a své třídenní návštěvy by mohl mimo jiné využít ke kritice komunistických vůdců za porušování lidských práv. Na programu ale nemá nic, co by naznačovalo setkání s kýmkoli z místních disidentů.

Hlavním politickým tématem jeho návštěvy je uvolňováni amerického embarga vůči ostrovu, což je proces, k němuž papež sám přispěl.

„Neočekáváme od Františka mnoho, protože přijíždí diskutovat o vztazích mezi Kubou a Spojenými státy, ne aby něco řešil,” řekla Berta Solerová, která byla před příjezdem svatého otce nakrátko zadržena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám