Hlavní obsah

Palinová žádá nálet na Prahu. Svět skočil na americkou satiru

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen sociální sítě, ale také seriózní světová média spolkla i s navijákem pondělní článek amerického satirického webu The Daily Currant, který citoval smyšlenou výzvu aljašské exguvernérky Sarah Palinové ke „spálení Prahy“.

Foto: Profimedia.cz

Sarah Palinová

Článek

„Palinová vyzvala k bombardování Česka jako k odvetě za bostonský útok,“ uvedla v titulku ruská agentura Rosbalt, která v článku připomněla víkendový dopis českého velvyslance Petra Gandaloviče, vysvětlující rozdíl mezi ČR a Čečenskem. Na mystifikaci ale skočily i některé portugalské či německé weby.

Belgický týdeník Le Vif sice na svých stránkách hlásal, že „Sarah Palinová vyzývá k invazi do České republiky“, v textu ale čtenářům odhalil, že šlo jen o vtip.

Článek vážně převzaly i některé slovenské servery, během dne ale z jejich webů zase beze stopy zmizel. „Z důvodu technické chyby byl uvedený článek publikovaný ještě před ověřením jeho autenticity,“ omluvil se později čtenářům na Facebooku server Topky.sk.

„Arabové potřebují naučit, že sem nemohou jen tak přijít a vyhodit to tu do povětří. Pojďme odpálit pár atomovek v Islámábádu, vypálit Prahu a pak vybombardovat zatracený Teherán,“ citoval satirický server ze smyšleného rozhovoru Palinové pro stanici Fox News.

Vtipálci si podle všeho vzali republikánskou političku na paškál kvůli jejím vyhroceně konzervativním postojům a častým zeměpisným přehmatům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám