Hlavní obsah

Češi brání na internetu svou vlast. Atentátníci mají kořeny v Čečensku, ne v Česku

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statisíce uživatelů Twitteru, v naprosté převaze ze Spojených států amerických, řeší na sociální síti původ atentátníků z Bostonu. Geografické znalosti jiných světadílů však mnohým unikají, a tak se Twitterem začala ve velkém šířit informace, že jsou atentátníci z České republiky. Zaměňují tak Česko za Čečensko, kde mají útočníci kořeny.

Foto: repro Twitter

Češi brání na Twitteru svou vlast.

Článek

Řada Čechů už na tyto nesmyslné zprávy reagovala a informuje jejich autory o omylu.

Chechnya – tak zní anglické označení Čečenska. Pro mnoho Američanů je to však velká neznámá a jako první je napadne souvislost s o poznání známější Českou republikou. A kvůli sociálním sítím se pak podobné pomýlení šíří v dnešní době rychlostí blesku.

Proč si Američané dvě relativně nepodobná jména zemí pletou? Někteří Češi v anglicky mluvících zemích rádi uvádějí, že jsou z Czechia a nikoliv z Czech Republic. A slova Czechia a Chechnya už k sobě zas až tak daleko nemají. I tak ale podobné omyly mluví zejména o chatrných geografických znalostech těch, kteří záměnu učiní.

„Oba chlápci z toho atentátu jsou z České republiky, wow,“ tweetnul uživatel Courtneyabb0tt9. České reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. První uživatel poslal link na wikipedii, aby si přečetl něco o Dagestánu a Čečensku. Další pak zkonstatovala, že pokud nezná rozdíl mezi Čečenskem a Českou republikou, tak by se měl vrátit to školy.

Foto: repro Twitter

Mylná informace, že jsou atentátníci z České republiky se šíří Twitterem jako mor. Češi společně se vzdělanými lidmi nestačí tyto dezinformace dementovat.

"Vsadil bych se, že jsou to Američané, kteří se narodili ve východním bloku. Zpropadení komouši," napsal jeden z uživatelů. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Uživatel Manoman03 veřejně odepsal: "Ano, Česká republika, ale narodili se tady ve Státech." A blud se šíří dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám