Hlavní obsah

Pacient s HIV dostal játra od stejně nakažené dárkyně

Baltimore

Lékaři z Johns-Hopkinsonovy nemocnice v americkém Baltimoru provedli vůbec první transplantaci jater, která darovala pacientka s HIV, přičemž příjemcem byl člověk trpící stejnou nákazou. Lékaři podobným způsobem transplantovali také ledvinu ženy, a tato operace byla první v USA.

Lékaři transplantovali játra pacientovi s HIV od dárce se stejnou nákazouVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Transplantace byly provedeny v minulých dvou týdnech. Příjemce darované ledviny už byl mezitím propuštěn do domácího léčení, zatímco příjemce jater propustí v nejbližších dnech. Oba trpí HIV už déle než 25 let, oznámili lékaři.

Chirurg Dorry Segev dosud transplantoval orgány od zdravých pacientů. Pak ale jeho týmu došlo, že by mohl využívat také orgány od pacientů s HIV, čímž lidem, kteří transplantaci potřebují, zkrátí dobu čekání na vhodného dárce.

„Napadlo nás, že existují tisíce pacientů s HIV, kteří potřebují transplantaci ledvin, jater a tak dále, kteří jsou na pořadníku a je u nich vysoké riziko úmrtí, a přitom zahazujeme orgány od dárců infikovaných HIV jen proto, že byli nakažení. Byly to potenciálně perfektně fungující orgány vhodné pro tyto pacienty,“ vysvětlil Segev.

Takové transplantace ovšem nejsou bez rizika. Příjemcům orgánů od lidí s HIV hrozí nová nákaza, takže je nutné, aby už užívali antivirotika. „Mohou se podruhé nakazit,“ vysvětlila lékařka Christine Durandová, podle níž musí specialisté pečlivě posuzovat specifika nákazy dárce a příjemce.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Ve Spojených státech čeká na nový orgán více než 120 000 lidí. Lékaři v Baltimoru upozornili, že tisíce z nich se transplantace nedočkají a předčasně umírají.

Reklama

Výběr článků

Načítám