Hlavní obsah

Otazníky okolo atentátu na Haiti: kdo stál za vraždou prezidenta a kdo ji spáchal?

Port-au-Prince

Haitská policie oznámila, že zatkla Haiťana, který do země přiletěl soukromým letadlem a chtěl se stát novým prezidentem. Právě on si měl najmout kolumbijské komando, které zabilo prezidenta Jovenela Moïseho. Podle sestry jednoho ze členů komanda však bylo jejich úkolem naopak chránit prezidenta. Haitský opoziční politik a bývalý senátor v pátek obvinil prezidentovu ochranku, že Moïseho zabila právě ona.

Foto: Matias Delacroix, ČTK/AP

Haitští vojáci u rezidence prezidenta

Článek

„Prezident byl zavražděn svou vlastní stráží, ne Kolumbijci,“ uvedl bývalý senátor Seven Benoit pro stanici Magik9.

Už dříve čelila ochranka výtkám, že prezidenta nijak nebránila, když do domu vtrhlo vražedné komando. Nevypálila ani ránu. Proto se má její jednání vyšetřovat. Benoit však přišel s tvrdším obviněním, že prezidenta přímo zavraždili jeho strážci.

Otazníky okolo Kolumbijců

Členem komanda byl bývalý příslušník kolumbijských speciálních sil Duberney Capador, který byl později zabit při zásahu haitské policie. Podle jeho sestry Jenny byl najat, aby pomohl chránit „důležité lidi.“ V listu El Tiempo uvedla, že s ním byla v kontaktu i po vraždě prezidenta a že jí napsal, že jeho tým „dorazil příliš pozdě, aby chránil osobu, kterou měl chránit“.

Foto: Pool, Reuters

Jovenel Moïse

I kolumbijský časopis Semana s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že bývalí kolumbijští vojáci byli najati, aby chránili Moïseho, který dostával v poslední době výhrůžky smrtí.

Atentát byl spáchán ve středu v prezidentově soukromé rezidenci v metropoli Port-au-Prince. Jeho manželka při útoku utrpěla těžká zranění.

Komando prý najal kritik režimu, který chtěl být prezidentem

Z vraždy prezidenta haitský policejní šéf Léon Charles podezírá 26 Kolumbijců, z nichž 18 zadrželi spolu se třemi Haiťany. Pět podezřelých je podle policie stále na útěku a nejméně tři byli zabiti. „Jsou to nebezpeční jedinci,” řekl Charles, „mluvím tu o komandu, specializovaném komandu.“

Prezident Haiti je po smrti, útok ozbrojenců zachytila kamera

Amerika

Policie také zatkla 63letého Haiťana Christiana Emmanuela Sanona, který přiletěl v červnu soukromým letadlem a prý se chtěl stát novým prezidentem. Podle agentury AP žil na Floridě a na platformě YouTube sdílel videa, v nichž se označoval za doktora a obviňoval politické vedení Haiti z korupce. V jeho domě na Haiti se podle policie našlo dvacet krabic s náboji, části zbraní, čtyři poznávací značky z Dominikánské republiky, čepice s logem americké Agentury pro potírání narkotik (DEA), jaké byly použity při útoku v prezidentské rezidenci, a dvě auta.

Haitského prezidenta zlikvidovalo komando Kolumbijců a Američanů

Amerika

Sanon si podle policejního ředitele najal ochranku přes venezuelskou bezpečnostní firmu, která sídlí v USA, napsal list The Washington Post. Tito muži se Sanonem pak přiletěli na Haiti začátkem června. Původně měli Sanona jen chránit, později ale dostali rozkaz, aby prezidenta Moïseho zatkli. Po vraždě prezidenta jeden z podezřelých Sanonovi podle policie zavolal. Následně se Sanon měl spojit s dvěma dalšími lidmi, kteří akci naplánovali. Charles přitom jména těchto lidí nesdělil a neuvedl, zda je policie identifikovala. Není tudíž jasné, kdo stál za atentátem a proč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám