Hlavní obsah

Obama zrušil setkání s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama zrušil dvoustranná setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, plánovaná na září. Informovala o tom ve středu agentura AP. Do programu cesty naopak zařadil zastávku ve Švédsku. Moskva na americké rozhodnutí reagovala zklamaně.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama.

Článek

Obama se měl s Putinem setkat v rámci své návštěvy ruského Petrohradu, kde se zúčastní ekonomických jednání zemí G20. Tuto cestu sice prezident USA neruší, plánované rozhovory s Putinem mezi čtyřma očima se ale neuskuteční.

Podle AP je tento krok z diplomatického hlediska za velmi neobvyklý a má být hlavně reakcí na rozhodnutí Moskvy udělit dočasný azyl bývalému technikovi amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi. Spojené státy ho viní ze špionáže. Mluvčí Bílého domu k tomu podle BBC sdělil, že Snowdenův azyl prohloubil již existující napětí mezi oběma státy.

Obamovo rozhodnutí zrušit schůzku s Putinem však kromě kauzy Snowden odráží také nespokojenost americké vlády s ruským postojem v dalších klíčových otázkách, zejména protiraketové obrany a dodržování lidských práv.

Kreml je rozčarován

"Informovali jsme ruskou vládu, že za konstruktivnější považujeme odložit summit do doby, kdy bude dosaženo hmatatelnějších výsledků v obecném programu naší spolupráce," uvádí se v americkém prohlášení, v němž také stojí, že "dalším faktorem, který ovlivnil hodnocení dvoustranných rusko-amerických vztahů, bylo rozhodnutí Ruska poskytnout Snowdenovi dočasný azyl".

"Rozhodnutím vlády USA jsme rozčarováni," řekl novinářům mluvčí Kremlu Jurij Ušakov. Pozvání Baracka Obamy, který se má v září v Rusku zúčastnit summitu vyspělých a rozvíjejících se ekonomik G20, ale podle mluvčího zůstává v platnosti.

Celá záležitost se Snowdenem podle Ušakova ukazuje, že "Spojené státy stále nejsou připraveny budovat (s Ruskem) rovnoprávné vztahy". Moskva je přesto odhodlána spolupracovat s "americkými partnery" na řešení všech problémů, jež jsou na pořadu dne, poznamenal mluvčí.

"Občas sklouzávají zpátky do myšlení a mentality ve stylu studené války," prohlásil Obama o Rusku v úterním interview pro televizi NBC.

V USA zní hlasy volající po omezení vztahů

Snowdenova kauza v USA posílila hlasy těch, kdo volají po rázném omezení vztahů s Ruskem. Někteří poslanci Kongresu žádají, aby Moskvě bylo odebráno právo být hostitelem zářijového zasedání skupiny G20, jiní volají po bojkotu zimní olympiády v ruském Soči.

"Po záležitosti se Snowdenem si Putin nezaslouží žádnou úctu," řekl televizi CNN senátor Chuck Schumer. "Putin chce z Ruska zas udělat velmoc. Abychom mu prokazovali respekt na dvoustranné schůzce, nemá žádný smysl."

Podle původních diplomatických plánů se letos Obama s Putinem měli setkat hned několikrát. První schůzka se uskutečnila v rámci červnového summitu skupiny G8 v Británii. Zářijovou schůzku v Moskvě Bílý dům odvolal, nicméně hned v říjnu by se podle ruských médií oba prezidenti měli setkat během schůzky hlav států tichomořského regionu v Indonésii.

Reklama

Výběr článků

Načítám