Hlavní obsah

Obama pochválil vzhled právničky a obratem ho nařkli ze sexismu

Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ocenil krásu 48leté kalifornské státní zástupkyně Kamaly Harrisové. Na internetu za to schytal obvinění ze sexismu. Obama ji v kalifornském Athertonu nejdřív označil za brilantní a neoblomnou právničku. Navíc je však podle něj "nejlépe vypadající státní zástupkyní". Obama se následně omluvil.

Foto: Baz Ratner , Reuters

Barack Obama v Jeruzalémě

Článek

Odmítavé reakce na sebe v internetových diskusích nenechaly dlouho čekat. Obamova poznámka byla "sexistická (a hloupá)" komentoval událost společenský webový magazín salon.com.

Foto: Profimedia.cz

Kamala Harrisová

Bloggerka deníku Washington Post Alexandra Petriová zapochybovala, zda se prezident vůbec smí vyjadřovat k zevnějšku žen.

"Zvláštní poznámka, prezidente Obamo," napsal server Buzzfeed.com a v žertu sestavil žebříček 12 nejvíc sexy mužských státních zástupců.

Harrisová má současně afroamerické a indické kořeny. Je první indoamerickou státní zástupkyní ve Spojených státech. V Kalifornii je navíc první ženou a prvním člověkem afroamerického původu v této funkci.

Prezident Obama Harrisové podle mluvčího Bílého domu Jaye Carneyho telefonoval, aby se jí omluvil. "Jsou starými přáteli, a dobrými přáteli. Nechtěl jakkoli shazovat úspěchy a schopnosti ministryně spravedlnosti," řekl Carney.

"(Prezident) plně uznává výzvy, jimž ženy nadále čelí na pracovišti, i to, že by neměly být posuzovány podle svého vzhledu," řekl Carney.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám