Hlavní obsah

Obama ohlásil „sebeomezení“ špiónů z NSA, dostanou přísnější pravidla

Právo, DPA, mcm
Washington

V lednu oznámí prezident USA Barack Obama „sebeomezení“ pro americkou špionážní službu NSA a další. Řekl to americké televizi MSNBC. Není však jasné, zda se to bude týkat i zahraničních operací americké špionáže.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Odmítl se však vyjádřit k otázce, jak mají tato „sebeomezovací“ opatření vypadat. Údajně chce nejdříve vyčkat na výsledky nezávislé zprávy o špionážní praxi, která má být hotova v polovině tohoto měsíce. Zároveň se odmítl vyjádřit k posledním skandálům NSA.

Připustil, že bývalý spolupracovník tajných služeb Edward Snowden, který svými odhaleními rozpoutal smršť skandálů okolo NSA, vyvolal „legitimní znepokojení“. Zároveň ale NSA hájil: odvádí prý dobrou práci a uvnitř USA se prý vyhýbá nezákonným sledováním.

V cizině, tj. i mezi spojenci USA, špionážní služby, jak Obama výslovně řekl, zákon nijak neomezuje. To vyvolává pochybnosti, zda chystaná opatření nějakým způsobem omezí nepřijatelné manýry v přístupu ke spojencům, kdy NSA špehují nejen špičky států a vlád, ale shromažďují informace i o množství dalších lidí – možná až o stovkách miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám