Hlavní obsah

Obama má na krku žalobu kvůli dekretům o ilegálních přistěhovalcích

Austin

Sedmnáct amerických států v čele s Texasem ve středu zažalovalo administrativu Baracka Obamy kvůli prezidentovu rozhodnutí uchránit prostřednictvím výnosů před hrozícím vyhoštěním na 4,7 miliónu ilegálních přistěhovalců. Oznámil to texaský ministr spravedlnosti Greg Abbott.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

V podání k texaskému federálnímu soudu stojí, že Obamovo exekutivní nařízení je nezákonné a umožní federálním úřadům "poskytnout rozsáhlé výhody jednotlivcům, jejichž chování je v rozporu s prioritami Kongresu," uvedl republikán Abbott.

K řízení se podle agentury Reuters připojily zejména státy amerického Středozápadu, jako jsou Alabama, Georgia, Idaho a Indiana.

Přistěhovalce chce ochránit dekrety

Obama v listopadu představil rozsáhlou reformu imigračního systému, kterou však hodlá provést prostřednictvím dekretů, a obejít tak Kongres, v jehož obou komorách mají nyní většinu republikáni.

Na základě zmíněných změn nemá deportace od příštího jara hrozit zhruba 4,1 miliónu přistěhovalců, kteří žijí více než pět let v USA a mají dítě s americkým občanstvím či povolením k trvalému pobytu. Odklad deportace je stanoven na tři roky.

Prezident se také rozhodl rozšířit své nařízení z roku 2012, které zbavuje hrozby deportace lidi, které jejich rodiče v minulosti nelegálně jako nezletilé přivezli do Spojených států.

Reklama

Související články

Obama slibuje spolupráci s republikány

Bílý dům je po porážce vládních demokratů v úterních volbách do amerického Kongresu připraven ke spolupráci s vítěznými republikány a těší se na ni. Ve...

Výběr článků

Načítám