Hlavní obsah

Obama chystá úder na daňové ráje

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pondělí oznámil, že míní postavit mino zákon útěky firem do daňových rájů. Odborníci se ale obávají, že by tento krok mohl postihnout i americké firmy, které mají své divize v zámoří. Obama očekává, že tento krok může na výběru daní přinést do státní kasy 210 miliard dolarů.

Článek

Obama chce ukončit platnost daňových opatření, které umožňují firmám platit daně ze zisku v zahraničí po tu dobu, co jsou peníze z ušetřených daní investovány v zámoří. Přeje si, aby firmy platily a investovaly v USA, kde by vytvářely pracovní místa.

„Kroky, které dnes ohlašuji, nám pomohou vypořádat se s některými ohavnými případy toho, co je špatně v našem daňovém zákonu,“ uvedl Obama na společném vystoupení s ministrem financí Timothym Gaithnerem. Podle něj nová opatření povedou k tomu, že firmy už nebudou podporovat vytváření nových míst v zahraničí.

Podle něj většina Američanů se chová při placení daní zodpovědně, ale jsou tu další, kteří se tomu vyhýbají. Prosazení nových opatření ale nebude jednoduché, protože je musí schválit Kongres. Někteří businessmani se staví proti novým daňovým úpravám. Varují, že to nepřinese očekávaný efekt.

Panují obavy, že některé zahraniční pobočky amerických firem se raději oddělí, aby nespadaly pod americké daňové zákony. Na prosazení nových opatření bude navíc potřeba zaměstnat 800 federálních agentů.

Americký prezident současně vyzval pro větší průhlednost ohledně bankovních kont, které mají američtí občané na Kajmanských ostrovech.

Míní také zavést pevnější zákony pro investování v zahraničí a tvrdší pokuty za jejich porušení. Udělovaly by se i za to, když někdo nepřizná zahraniční konto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám