Hlavní obsah

Obama a Romney mají společné mnohoženství u předků

Washington

Šéf Bílého domu Barack Obama a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových prezidentských volbách Mitt Romney sice politicky stojí jinde, v jejich rodinných historiích jsou ale společné body. Předci obou amerických politiků se například oddávali mnohoženství, upozornil novinář deníku The Washington Post David Maraniss.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama při projevu v Soulu

Článek

U současného amerického prezidenta lze polygamii vystopovat u mnoha generací otcovy strany rodiny. Šlo o členy keňského kmene Luo, kde bylo mnohoženství běžnou praxí. Například Obamův pradědeček měl pět žen. Dvě z nich byly jeho sestry. Dědeček pak měl nejméně čtyři ženy. Jedna z nich porodila otce současného prezidenta Baracka Obamu seniora.

Ten byl již ženatý, když se během studií na Havaji seznámil a v roce 1961 oženil se Stanley Ann Dunhamovou. Pozdější matce nyní nejmocnějšího muže planety tehdy ještě nebylo 18 a o jeho jiném svazku nevěděla. V roce 1964 podala žádost o rozvod. Prezidentův otec se pak oženil ještě dvakrát.

Rovněž v Romneyho rodině je několik generací polygamistů, což souvisí s mormonskou vírou jeho rodiny. Jeho prapředci z otcovy strany patřili mezi významné představitele církve. Jeden pradědeček Helamann Pratt měl pět žen, druhý Miles Park Romney zase čtyři. Kvůli mnohoženství dokonce odešli ze Spojených států, které polygamii zakázaly v roce 1890, do Mexika. Romneyho dědeček Gaskell naopak už měl jen jednu ženu a po revoluci v Mexiku, kdy rodina přišla o majetek, se v roce 1912 vrátil do USA.

Foto: Sean Gardner, Reuters

Mitt Romney

Ještě předtím se ale v Mexiku narodil George Romney, otec současného pravděpodobného Obamova soupeře v prezidentských volbách. Jde o další věc, kterou mají oba političtí sokové společnou. I Obamův otec se totiž narodil mimo Spojené státy. Novinář Maraniss přitom poznamenává, že to je - vzhledem k tomu, že USA jsou zemí přistěhovalců - velmi americké.

Reklama

Výběr článků

Načítám