Hlavní obsah

Obama a Clintonová překvapivě jednali o spolupráci

WASHINGTON

Ve čtvrtek večer se ve Washingtonu překvapivě sešli dva demokraté, kteří v primárkách tvrdě bojovali o nominaci do listopadových voleb - poražená senátorka Hillary Clintonová a vítězný Barack Obama. Po setkání - prvním od úterní výhry Obamy - oznámili, že jednali o spolupráci, jejímž cílem má být vítězství demokratů ve volbách. Clintonová přitom ještě oficiálně neodstoupila z boje o Bílý dům.

Článek

"Senátorka Clintonová a senátor Obama se večer setkali a vedli plodnou diskusi i o důležité práci, kterou je potřeba udělat, aby se v listopadu uspělo,“ stojí ve společném prohlášení obou stran. Reportérka CNN Candy Crowleyová potvrdila, že jednali o plánech "spojit kampaně".

Clintonová se ale distancovala od zpráv, podle nichž doufá, že se stane viceprezidentkou USA. Její tým uvedl: "Zatímco senátorka Clintonová dá jasně najevo, že udělá vše, co může, aby byl zvolen do Bílého domu demokrat, neusiluje o post viceprezidenta. Toto rozhodnutí záleží jen na senátoru Obamovi“.

Sám Obama ve čtvrtek řekl, že bude spolukandidáta vybírat v tajnosti. Zdůraznil, že půjde o nejdůležitější rozhodnutí v předvolební kampani. "Chci to udělat správně a nebudu to dělat v tisku. O této věci s vámi budu mluvit tehdy, až vyberu viceprezidenta," sdělil novinářům.

Setkání provázela celá řada spekulací, protože společná zpráva se nezmiňovala podrobněji o tématech rozhovoru a nic bližšího k nim neprozradil ani jeden z týmů. Podle reportéra BBC Andyho Gallaghera Obama chce, aby se s ním senátorka účastnila kampaně, což by mu pomohlo získat hlasy 18 miliónů lidí, kteří ji volili. Už v úterý Clintonová připustila, že této ideji je "otevřená“.

Setkání se konalo na závěr dne, kdy Obama agitoval ve Virginii, jež je pevností republikánů.

Původní zprávy uváděly, že se dvojice setkala ve washingtonském domě Clintonových, ale poté bylo uvedeno, že se sešli jinde.

Reklama

Výběr článků

Načítám