Hlavní obsah

Nové Mexiko žaluje Google kvůli osobním údajům školáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Fé

Generální prokurátor Nového Mexika Hector Balderas zažaloval americkou internetovou společnost Google. Tvrdí, že firma v tomto státě získala osobní údaje školáků, čímž porušila jejich právo na soukromí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Google podle Balderase využil řadu svých produktů, jako je například e-mailová služba Gmail, ke sběru informací o studentech ve věku do 13 let, a to bez souhlasu jejich rodičů.

Balderas již předloni podal podobnou žalobu na Google a několik dalších technologických podniků, ve které firmy obvinil z nezákonného sběru údajů z mobilních aplikací určených dětem. Firmy pochybení popírají, na rozhodnutí soudu se stále čeká.

Google čelí v EU vyšetřování kvůli údajům o poloze uživatelů

Internet a PC

Loni v září se internetový portál pro sdílení videí YouTube, který je součástí společnosti Google, dohodl, že ve Spojených státech zaplatí 170 milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy Kč) za urovnání obvinění, že sběrem osobních údajů o dětech porušil federální zákon.

V USA v roce 1998 vstoupil v platnost zákon zakazující shromažďování informací o dětech ve věku do 13 let. Zákon byl v roce 2013 upraven tak, aby pokrýval i takzvané cookies, tedy informace, které internetový prohlížeč ukládá o činnosti uživatele. Portál YouTube byl obviněn, že pomocí cookies bez souhlasu rodičů sledoval diváky dětských kanálů a získané informace využíval k cílené reklamě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám