Hlavní obsah

Nová stopa při pátrání po ztracené ponorce, Američané zaznamenali zvukovou anomálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Pátrání po argentinské ponorce ARA San Juan pokračuje i týden poté, co zmizela. Mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi uvedl, že se podařilo získat stopu, která by mohla naznačovat, kde se ponorka nacházela poté, co se naposled spojila se základnou a oznámila poruchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po ztracené ponorce pokračuje. Argentina zveřejnila archivní záběry posádkyVideo: The Latin Submariners Community-El Snorkel, Reuters

 
Článek

Podle Balbiho Spojené státy zaznamenaly 15. listopadu „hydroakustickou anomálii“ jen několik hodin po posledním kontaktu s ponorkou. Detekovaly ji 30 mil severně od poslední zaznamenané polohy ponorky, uvedl list The Washington Post.

K původu anomálie se nechtěl Balbi vyjadřovat, protože se už jednou ukázalo, že zvuk spojovaný s ponorkou patřil nějakým živočichům: „My nechceme spekulovat. Je to hluk.“ [celá zpráva]

Foto: Argentina Navy, ČTK/AP

Ponorka ARA San Juan

Poručice amerického námořnictva Lily Hinzová posléze v San Diegu listu sdělila, že neobvyklý zvuk nelze spojovat s podmořským životem ani s přirozeným hlukem moře: „Nebyla to velryba a není to ani běžný zvuk.“ Podle ní experti původ zvuku neznají.

Ponorka San Juan byla naposledy viděna v průlivu Beagle 6. listopadu 2017

Balbi dodal, že americký pátrací letoun P-8 Poseidon se stejně jako brazilská letadla vrátil do oblasti, kde byl zvuk zaznamenán, i když byla už jednou prohledána.

Putin nabídl pomoc

Pomoc při pátrání po ponorce nabídl ve středu ruský prezident Vladimir Putin. Prohlásil, že okamžitě poskytne vyspělou oceánografickou loď, která by operaci mohla být velmi přínosná, uvedla agentura TASS s odvoláním na argentinské ministerstvo zahraničí.

Vzhledem k tomu, že od zmizení ponorky uplynul už týden, rostou obavy o život posádky. Argentinští námořní experti i zahraniční odborníci varují, že vzduch může v ponořené ponorce vydržet maximálně sedm až deset dní. Normálně ho každý den doplňuje, když se vynoří, aby dobila baterie.

Foto: Mapy.cz

Ponorka se vracela z Ohňové země do domovského přístavu Mar del Plata. V půlce cesty u zálivu San Jorge oznámila poruchu. Velení jí nařídilo, aby nepokračovala ve výcviku a vrátila se, ovšem ne do nejbližšího přístavu, ale na mateřskou základnu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám