Hlavní obsah

Nikulin je vinen, rozhodl soud v USA

– San Francisco

Porota v San Francisku uznala v pátek vinným Rusa Jevgenije Nikulina, který byl obžalován z hackerských útoků. Uvedla to agentura Bloomberg. Dvaatřicetiletého Nikulina vydala do Spojených států předloni ČR po zadržení v jednom z pražských hotelů v roce 2016.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Článek

Nikulin byl uznán vinným v devíti bodech obžaloby, podle nichž v roce 2012 napadl sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Podle obžaloby ukradl data z více než 117 milionů účtů.

O vydání Nikulina, který se na sociálních sítích rád prezentoval životem v luxusu, žádalo Česko i Rusko. Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán rozhodl o vydání do USA, předán byl v roce 2018. Nikulin v Česku žádal i o azyl, to ale bylo zamítnuto.

Jeho případ dokonce řešil prezident Miloš Zeman a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Nikulin byl ovšem tématem i návštěvy amerického předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana v Česku.

Vydání hackera Nikulina do USA bylo protizákonné, rozhodl Ústavní soud

Domácí

Ústavní soud až po odcestování Nikulina vyhověl jeho kasační stížnosti a rozhodnutí ministra zrušil, Šlo však jen o formální krok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám