Hlavní obsah

Ničení brazilské Amazonie dosáhlo letos v dubnu vrcholu

RIO DE JANEIRO

Ničení brazilského amazonského pralesa letos v dubnu prudce stouplo. Vyplývá to z předběžných analýz satelitních fotografií, které v pondělí zveřejnili vládní odborníci.

Článek

V dubnu přišla Amazonie kvůli nelegálnímu kácení o zhruba 1140 čtverečních kilometrů pralesa, což je téměř osmkrát víc, než 145 čtverečních kilometrů, jež byly vykáceny letos v březnu.

Údaje nicméně mohou být zavádějící, protože odborníci mohou posoudit jen to, co vidí na satelitních snímcích. V březnu zakrývaly mraky 78 procent deštného pralesa, zatímco v dubnu bylo pod oblačným příkrovem zahaleno 53 procent pralesní plochy.

Brazilské úřady letos se znepokojením konstatovaly, že odlesňování Amazonie znovu rapidně roste, zatímco v předchozích třech letech naopak klesalo. Podle nově jmenovaného brazilského ministra životního prostředí Carlose Minca jsou údaje o odlesňování Amazonie znepokojivé a letošní rok bude pravděpodobně horší než předchozí léta.

"To nejhorší teprve přijde," řekl Carlos Minc novinářům s odvoláním na skutečnost, že největší část odlesňování se obvykle provádí od června do září.

Objev kmene, který nezná civilizaci 

Brazilská Amazonie pokrývá asi 4,1 miliónu čtverečních kilometrů plochy, což je téměř 60 procent brazilského území. Asi pětina deštného pralesa už byla vykácena.

Snímky si od nich objednala brazilská vláda, aby mohla lépe stanovit způsoby ochrany tradičních obyvatel, které těžba pralesa ohrožuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám