Hlavní obsah

V Brazílii vyfotografovali indiánský kmen izolovaný od civilizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRASÍLIA
Aktualizováno

Jeden z mála jihoamerických domorodých kmenů, který žije bez jakéhokoli kontaktu s moderní civilizací na brazilsko-peruánské hranici, se podařilo vyfotografovat reportérům britské BBC. Dokumentační snímky si objednala brazilská vláda, aby mohla lépe stanovit způsoby ochrany tradičních obyvatel, které ohrožuje těžba pralesa.

Foto: Funai-Frente de Protecao Etno-Ambiental Envira, Reuters

Příslušníci dosud neznámého amazonského kmene

Článek

Snímky byly pořízeny z letadla a jsou na nich patrní červeně pomalovaní lidé s luky a šípy v rukou i střechy jejich příbytků.

V Peru a Brazílii žije víc než polovina z celosvětově asi 100 kmenů, které neudržují kontakt s civilizací.

:. V Peru a Brazílii žije víc než polovina z celosvětově asi 100 kmenů, které neudržují kontakt s civilizací.foto: Reuters/Funai-Frente de Protecao Etno-Ambiental Envira

Stephen Corry ze skupiny Survival International, která podporuje domorodá společenství na celém světě, řekl, že nebudou-li území těchto lidí chráněna, kmeny zaniknou. Mnoho z nich je ohroženo nelegální těžbou dřeva.

:. Lidé na kamery mířili šípy.foto: ČTK/AP

Letadlo, z něhož byly domorodci filmováni, nad skupinou přeletělo několikrát, lidé k němu zvedají hlavy míří šípy do kamer. Kolem příbytků je vidět hustou vegetaci.

"Těm, kteří pochybují, jsme chtěli ukázat, že existují, že jsou tam a mají domy," řekl zástupce brazilského ministerstva pro záležitosti indiánů.

:. Lidé na kamery mířili šípy.foto: ČTK/AP

Tyto izolované kmeny mohou zdecimovat také nemoci, kterým domorodci snadno podlehnou, protože vůči nim nejsou odolní. Smrtelné pro ně mohou být zarděnky, stejně jako obyčejná rýma.

S kmenem jsem žil měsíc

Český rybář Jakub Wágner, který často pobývá v Amazonii, ale TV Prima řekl, že se sám s kmenem už setkal a dokonce s ním měsíc pobýval. Za kmenem po řece putoval osm dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám