Hlavní obsah

New Orleans evakuuje kvůli hurikánu obyvatele

• Aktualizováno

Hurikán Gustav zanechal značné materiální škody na Ostrově mládeže i na samotné Kubě, ale nezabíjel. Nyní míří k americkému pobřeží. Starosta New Orleans, jež před třemi lety zdevastoval hurikán Katrina, už vyhlásil povinnou evakuaci.

Článek

Ray Nagin nařídil povinnou evakuaci na neděli ráno tamního času. Tisíce obyvatel města už odjely v pátek a v sobotu. "Je třeba se obávat," řekl Nagin, podle kterého je Gustav "bouří století".

Zhruba deset tisíc obyvatel město v sobotu opustilo v autobusech, vlacích a letadlech, další jeli po vlastní trase. Autobusy stále jezdí z městem určených sběrných bodů.

"Ta bouře je tak silná a roste každým dnem," řekl Nagin, "Nejsem si jistý, jestli jsme někdy něco takového viděli."

:. Ulice v Los Palacios, 100 km západně od Havany foto: Reuters/Claudia Daut

Kuba evakuovala 250 000 lidí

"Dosud jsme nedostaly žádné informace, že by došlo ke ztrátám na lidských životech, máme ale řadu zraněných lidí," oznámila v kubánské televizi velitelka civilní obrany na Ostrově mládeže Ana Isar Delgadová.

Podle ní napáchal hurikán na Ostrově mládeže neuvěřitelnou spoušť. "Je to naprosto nepředstavitelné, situace je velmi obtížná, škody jsou obrovské," dodala Delgadová. Ostrov zalily přívaly vody, které zdevastovaly silniční síť, vichr zpřetrhal elektrické rozvody, polámal tisíce ovocných stromů.

:. Kubánské Los Palaciosfoto: Reuters/Claudia Daut

Rovněž televizní reportér Noel Otano popsal situaci na ostrově jako velmi dramatickou. "Vládne tu atmosféra zmaru. Řada provozů a obchodů, které leží v pobřežní oblasti, skončila pod vodou," řekl Otano.

Gustav se pak přesunul nad západní část hlavního kubánského ostrova, odkud od pátku úřady z preventivních důvodů evakuovaly nejméně 250 000 lidí. Podle meteorologa Josého Rubiery vstoupil hurikán na Kubu poblíž lokality Los Palacios v provincii Pinar del Rio a přešel Kubu západně od Havany, aniž by na ni výrazněji udeřil.

:. Kubánské Los Palaciosfoto: Reuters/Claudia Daut

Zprávy z Pinar del Rio hovoří o přetrhaných elektrických rozvodech, rozbitých oknech a zničených střechách. Není jasné, jaké škody napáchal živel na sklizni zdejšího vyhlášeného tabáku, protože zemědělci se snažili úrodu uklidit do bezpečí předčasně, ještě před příchodem hurikánu. Kubánské úřady oznámily, že některé provozy přešly na naléhavý režim, zejména pekárny, aby byl zajištěn dostatek základních potravin.

Hurikán mezi třetím a čtvrtým stupněm
Hurikán postupující rychlostí asi 25 kilometrů v hodině opustil kubánskou pevninu před 04:00 SELČ a přesunul se do oblasti Mexického zálivu.
Podle americké meteorologické služby NHC dosahovala dosavadní rychlost větru až 240 kilometrů v hodině, kubánští meteorologové ale v jednom okamžiku zaznamenali nárazovou rychlost větru dokonce 340 kilometrů v hodině.
Při přesunu nad Kubou v noci ze soboty na neděli zeslabil Gustav na třetí stupeň. Vyplývá to z nejnovějších informací americké meteorologické služby NHC, podle níž Gustav vstoupí na pevninu v pondělí poblíž New Orleans opět jako hurikán čtvrtého stupně.
V neděli v poledne se oko hurikánu nacházelo asi 680 kilometrů jihovýchodně od ústí řeky Mississippi do moře. Gustav při svém dosavadním postupu karibskou oblastí připravil na Haiti, v Dominikánské republice a na Jamajce o život 85 lidí.

HURIKÁN OHROZIL TĚŽBU ROPY

Americké těžební firmy, které působí v Mexickém zálivu, začaly kvůli hurikánu Gustav omezovat těžbu ropy a zemního plynu. Většina z nich už také evakuovala část zaměstnanců a nyní zvažuje, jak předejít škodám. Meteorologové varovali, že Gustav by mohl být pro těžbu ropy v Mexickém zálivu nejničivějším hurikánem od roku 2005, kdy jižní pobřeží USA zasáhly hurikány Katrina a Rita. Podle propočtů dráhy živlu se zdá, že hurikán by mohl těžební infrastrukturu zasáhnout hned po neděli. Severní část Mexického zálivu je pro těžbu ropy a plynu v USA klíčová. V oblasti, respektive přímo v předpokládané dráze hurikánu, se těží asi čtvrtina veškerého objemu ropy, která se vyprodukuje v USA. Cena ropy na světových trzích se kvůli hurikánu prudce zvyšuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám