Hlavní obsah

Neválčíme s islámem, řekl v OSN Bush

NEW YORK

Americký prezident George Bush ujistil celý svět, že USA nebojují s islámem jako náboženstvím. Ve svém projevu na Valném shormáždění OSN Bush řekl, že má vůči islámu respekt. Prezident USA ale současně dodal, že se nesmíří s terorismem.

Článek

Bush se také obrátil na Íránce, jimž vzkázal, že prezident Mahmúd Ahmadínežád používá jejich zdroje k podpoře teroristů a k vývoji jaderné zbraně.

Íránskému jadernému programu bylo věnováno i úterní setkání Bushe s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem, po němž americký prezident znovu vyzval Teherán, aby se neprodleně vrátil k rozhovorům, jinak ponese následky, včetně možných sankcí. Vystoupení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda se očekává dnes později. Projevu Bushe však Ahmadínežád přítomen nebyl.

Usilujme o mír, vyzval Bush

Tváří v tvář násilnému extremismu by se svět měl "postavit za mír", prohlásil v projevu Bush. Státníky vyzval k podpoře demokratických reformátorů a "umírněných vlád" v oblasti Blízkého východu a k upevňování demokracie v Iráku, Afghánistánu, Libanonu a na palestinských územích.

Umírněné vlády podle Bushe usilují o mír, na rozdíl od extremistů, kteří chtějí šířit teror a násilí. Blízkovýchodní státy vyzval, aby si vybraly cestu umírněnosti místo extremismu a upozornil, že jde o stejné principy, jaké jsou v Chartě OSN a v její deklaraci lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám