Hlavní obsah

Německá turistka zemřela po útoku žraloka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

V nemocnici v havajském Honolulu ve středu zemřela dvacetiletá německá turistka, kterou minulý týden při potápění u ostrova Maui napadl žralok a ukousl jí pravou paži. Oznámila to mluvčí nemocnice Maui Memorial Medical Center.

Foto: Nicholas Grisaffi, ČTK/AP

Rick Moore, který napadenou Němku dostal k pobřeží na havajské pláži Palauea na ostrově Maui

Článek

O záchranu jejího života lékaři bojovali týden, žena však ztratila velké množství krve a její životní funkce udržovaly přístroje. Od pondělí byla v kritickém stavu.

Jaký druh žraloka ji napadl, není známo. Nikdo ho nespatřil. Dívku se po útoku pokusil zachránit 57letý surfař, který slyšel výkřik a uviděl krev. Uvedl, že žena opakovaně ztrácela vědomí a vypadalo to, že zemře. Dostat dívku na břeh mu pomáhal jeho 61letý kamarád, uvedl list New York Daily News. Bohužel ani lékaři Němce už nemohli pomoci.

K zatím poslednímu smrtelnému útoku žraloka došlo na Havajských ostrovech v roce 2004. Žralok tygří tehdy napadl u ostrova Maui Američana, který na místě vykrvácel.

Počet útoků žraloků na lidi v oblasti se v poslední době zvyšuje. Každoročně na Havaji docházelo ke třem až čtyřem případům napadení žralokem, loni se však jejich počet zvýšil na deset a letos jich bylo zaznamenáno už osm.

Úřady se chystají z preventivních důvodů mapovat pohyb žraloků tygřích, jimž se útoky většinou připisují. Žralok tygří, který dosahuje délky přes čtyři metry a váhy přes půl tuny, má na svědomí nejvíce lidských životů, více než žralok bílý. Připisuje se mu 12 procent všech útoků na potápěče. Tento druh je přitom blízko ohrožení, neboť se loví kvůli ploutvím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám