Hlavní obsah

Němci se kvůli migraci obrací proti svému vedení, tvrdí Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Německý lid se obrací proti svému vedení, napsal americký prezident Donald Trump na Twitteru. Reagoval tak na současný střet politiků z Křesťanskosociální unie (CSU) a Křesťanskodemokratické unie ve sporu o vracení migrantů od německých hranic. Evropa podle jeho slov udělala s uprchlíky velkou chybu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci po setkání s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Článek

V Německu se aktuálně rozhořel spor mezi kancléřkou Angelou Merkelovou a ministrem vnitra Horstem Seehoferem. Ten by chtěl, aby se migranti vraceli od německých hranic, pokud nebude rychle přijato nějaké celoevropské řešení. Podle průzkumu s ním souhlasí většina Němců. Merkelová prosazuje dohodu v rámci Evropy.

Trump, který má podle médií s Merkelovou napjatý vztah, tvrdí, že spory jsou důsledkem špatné migrační politiky. „Lidé v Německu se obracejí proti svému vedení. Téma migrace otřásá už beztak slabou berlínskou koalicí,“ napsal Trump.

Kriminalita v Německu zřetelně stoupá, tvrdí Trump. „Bylo velkou chybou celé Evropy, aby se vydala miliónům lidí, kteří tak silně a násilně změnili kulturu,“ dodal. „Nechceme, aby se to, co se stalo s migrací v Evropě, přihodilo i nám,“ napsal americký prezident.

Agentura AFP ve zprávě o Trumpových komentářích napsala, že jde o vměšování. Už loni v lednu, krátce po svém zvolení do úřadu, Trump v rozhovoru pro britský list The Times napsal, že „Merkelová svou politikou otevřenosti vůči nelegálním migrantům udělala katastrofální chybu“. Během březnové návštěvy kancléřky v Bílém domě prohlásil, že „přistěhovalectví je výsada, nikoli právo“: Bezpečnost našich obyvatel musí mít vždycky přednost, o tom se nediskutuje.“

Americký prezident vyhlásil vůči ilegální migraci v USA „nulovou toleranci“.  Trvá na vybudování zdi na hranicích mezi USA a Mexikem, na posílení pohraniční stráže a na rázném postupu proti lidem žijícím v USA bez povolení k pobytu.

Minulý týden v telefonickém rozhovoru s maďarským premiérem Viktorem Orbánem probíral nutnost důrazné ochrany hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám