Hlavní obsah

Nelegální dřevorubci zavraždili v Brazílii indiánského ochránce pralesa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Šestadvacetiletý indiánský ochránce amazonského pralesa Paulo Paulino Guajajara byl v pátek zabit pěticí dřevorubců, uvedl list the New Times. Paulino bojoval proti nelegální těžbě dřeva v pralese a byl členem skupiny kmenových strážců indiánské rezervace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ilegální těžaři dřeva zabili domorodého správce amazonského pralesa, který proti nim bojovalVideo: Reuters

 
Článek

Při útoku byl zraněn i jeho kolega Laércio Guajajara. Vraždou ochránce pralesa vyvrcholily střety o rezervaci, kterou se pokoušejí ovládnout těžaři. Ti mají zájem o dřevo, nerostné suroviny a další zdroje na území rezervace.

Po vraždě Paulina obvinila asociace původních obyvatel země vládu prezidenta Jaira Bolsonara z podílu na zabíjení původních obyvatel. „Narůstající násilí na území původních obyvatel je přímým odrazem nenávistné rétoriky vlády stejně jako opatření proti původním obyvatelům Brazílie. Naše země čelí invazi, naši vůdci jsou vražděni, napadáni a kriminalizováni,“ píše se v prohlášení asocice. Brazilský stát podle nich nechal původní obyvatele svému osudu, když pokračuje v odbourávání politiky na ochranu životního prostředí a původních obyvatel.

Jair Bolsonaro po svém vítězství ve volbách prohlásil, že by se indiánské rezervace měly otevřít komerčnímu využití. Toho okamžitě začali využívat těžaři. „Brazilská vláda nedodržuje ústavní povinnost je chránit,“ říká tajemník brazilské rady misií původních obyvatel Gilberto Vieira.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Zavražděný Paulo Paulino Guajajara na archivním záběru

Nečinnost orgánů

Brazilský ministr spravedlnosti Sérgio Moro slíbil, že smrt Guajajary vyšetří federální policie: „Nebudeme šetřit sil, abychom dostali ty, kdo jsou odpovědní za tento vážný zločin.“

Moro na špatnou situaci v oblasti Maranhão, kde leží rezervace Araribóia, v minulosti upozorňoval. Žádná opatření na ochranu tamních obyvatel ale nenařídil.

V dubnu přitom zástupci kmene Guajajarů zamířili do hlavního města Brazílie žádat o lepší ochranu před nájezdy nelegálních dřevorubců. V pak srpnu se šéf státní organizace na ochranu lidských práv obrátil na federální policii s tím, že dřevorubci Guajajary v Arariboie ohrožují.

Po vraždě strážce Paulina nabídl pomoc levicový guvernér státu Maranhão Flávio. „Pokud mají federální orgány problémy s ochranou půdy původních obyvatel, my můžeme pomoci,“ prohlásil. A zavázal se k ustavení zvláštní jednotky místní policie.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Kamion s nelegálně vytěženým dřevem zapálený strážci pralesa

Boj o ztracené území

Skupinu strážců pralesa založil kmen Guajajarů v roce 2012, aby bránil sebe i svou půdu před nelegálním kácením pralesa. „Jsme hrdí na válečníky, kteří pokračují v boji, protože araribóiská oblast obývaná původními obyvateli byla považovaná za ztracenou,“ řekl napadený Laércio Guajajara, „ukázali jsme světu, že na naše půda není ztracena, že má svého vlastníka.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Paulo Paulino Guajajara s puškou na snímku ze září ,

Několik strážců už za ochranu území zaplatilo životem. Za svou přitom práci nejsou nijak odměňováni a munici, údržbu vozidel a benzin pořizují z vlastních prostředků. Spoléhat na policii nemohou, nejbližší stanice je vzdálená několik set kilometrů.

Rada misií původních obyvatel eviduje letos už 160 případů vniknutí na půdu původních obyvatel, zatímco za celý loňský rok jich bylo jen 106. „Ti, kdo by měli prosazovat zákon a chránit půdu původních obyvatel, to nedělají,“ řekl vůdce strážců Olimpio Guajajara, „mojí misí je chránit půdu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám