Hlavní obsah

Někdejší Trumpův právník měl na jeho pokyn platit za zfalšované volební průzkumy

Washington

Bývalý právník Donalda Trumpa Michael Cohen financoval v roce 2015 pokusy ovlivnit průzkumy veřejného mínění ve prospěch budoucího prezidenta. Napsal to ve čtvrtek list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na soudní dokumenty v Cohenově kauze.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Bývalý Trumpův právník Michael Cohen

Článek

Právník byl loni v létě obviněn z porušení zákona o financování volební kampaně a z bankovních a daňových podvodů, v prosinci byl odsouzen ke třem letům vězení.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump dorazil do texaského McAllenu na hranici s Mexikem

Cohen podle newyorského listu dostal počátkem roku 2017 z osobního Trumpova účtu 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun) jako úhradu částky, kterou měl dva roky předtím předat společnosti RedFinch a jejímu šéfovi Johnu Gaugerovi. Mělo údajně jít o odměnu za ovlivnění předvolebních online průzkumů veřejného mínění v Trumpův prospěch.

Gauger redakci The Wall Street Journal řekl, že Cohen mu před volbami nabídl lukrativní práci pro Trumpův volební tým. Zahrnovala prý ale nakonec jenom neúspěšný pokus o ovlivnění dvou průzkumů veřejného mínění v Trumpův prospěch. Když Cohen žádal uhrazení údajně vyplacených 50 tisíc dolarů, důvod této investice Trumpově týmu nesdělil a ani na něj nebyl dotázán, uvedl list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám