Hlavní obsah

Nejvyšší soud USA se postavil za svazky homosexuálů

Washington
Aktualizováno

Nejvyšší soud Spojených států ve středu zrušil ustanovení zákona na ochranu manželství, které definovalo manželství pouze jako svazek muže a ženy. Norma tak upírala párům stejného pohlaví právo požívat státní podporu, a to bez ohledu na to, že byly podle zákonů platných ve svých domovských státech legálně oddány.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Rozhodnutí podpořilo pět soudců, čtyři členové nejvyššího soudu hlasovali proti. Verdikt znamená, že legálně oddané páry stejného pohlaví nyní mohou žádat stejné federální výhody – daňové úlevy, zjednodušená dědická řízení, benefity pro rodiny státních zaměstnanců a jiné formy státní podpory – jako páry heterosexuální.

Sňatky gayů a leseb uzákonilo zatím dvanáct z padesáti amerických států, posledním z nich byl v polovině května stát Minnesota. Homosexuální manželství již dříve povolily státy Delaware, Massachusetts, Connecticut, New York, Vermont, New Hampshire, Iowa, Maine, Maryland, Washington a Rhode Island. Povoleny jsou rovněž na území hlavního města Washingtonu, který je samostatnou správní jednotkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám