Hlavní obsah

Nejvyšší soud nechal bývalého brazilského prezidenta Lulu za mřížemi

Nejvyšší soud Brazílie zamítl dvě žádosti bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silva (73) o propuštění z vězení, kde je už více než rok kvůli odsouzení za korupci. První žádost měla slabou šanci uspět. Druhá, týkající se nestrannosti bývalého protikorupčního soudce Sergia Mory, byla zamítnuta těsně, napsala agentura AFP.

Foto: Bob Strong, Reuters

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

Obhajoba Luly argumentovala, že soudce nemohl být nestranný, když se následně stal ministrem ve vládě krajně pravicového prezidenta.

Brazilská vláda tento měsíc slíbila, že prověří, zda Moro účelově ovlivňoval velkou korupční kauzu v neprospěch bývalého prezidenta Luly. Stalo se tak poté, co Morova komunikace s vyšetřovateli pronikla na veřejnost. Podle serveru The Intercept ze zpráv vyplývá, že Moro dával prokurátorovi instrukce, jak mají jeho lidé postupovat, aby bylo možné Lulu odsoudit. Takový postup brazilské zákony zakazují.

Moro se podle serveru snažil zabránit tomu, aby Lula jako kandidát své Strany pracujících vyhrál loňské prezidentské volby. V nich nakonec uspěl krajně pravicový kandidát Jair Bolsonaro, který si Mora vybral za ministra spravedlnosti.

Největší korupční kauza 

Lula byl odsouzen k 12 letům za korupci kvůli tomu, že jako úplatek od stavební firmy OAS dostal luxusní byt. Do vězení nastoupil loni v dubnu, což mu znemožnilo kandidovat v prezidentských volbách, v nichž byl podle průzkumů hlavním favoritem.

Kauza Lava Jato (Automyčka) je největší korupční kauzou v historii Brazílie. Původně šlo o vyšetřování pár skupin podnikatelů kvůli praní špinavých peněz a daňovým únikům.

Později vyšel najevo rozsáhlý systém úplatků, v němž figurovali i politici různých stran a řada firem, včetně státní ropné společnosti Petrobras a stavebního konglomerátu Odebrecht. Ten uplácel politiky v mnoha latinskoamerických zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám