Hlavní obsah

Největší přesun vojáků do Evropy za čtvrt století. USA jich na cvičení vyšlou 20 000

Washington

Spojené státy vyšlou do Evropy 20 tisíc vojáků v rámci cvičení s evropskými státy NATO, které se uskuteční příští rok v dubnu a březnu. Bude se jednat o největší přesun amerických sil do Evropy od dob studené války. Cílem USA je ověřit schopnost vojensky „podporovat NATO v Evropě dostatečnými silami“, uvedlo americké velitelství ozbrojených sil pro Evropu.

Foto: Profimedia.cz

Americké vojáky čeká největší přesun do Evropy za posledních 25 let

Článek

Vojáci se i s technikou přesunou letecky do Polska a Pobaltí. Cvičení prověří dopravu ze Spojených států do Evropy a následné přesuny jednotek po evropském kontinentu. „Budeme se přesouvat především v noci, abychom snížili dopady na civilní život v zemích, přes které budeme přejíždět,” řekl americký generál Sean Bernabe.

Tanky, obrněná vozidla či dělostřelecké prostředky budou přepraveny na lodích. Z přístavů bude technika přepravována po železnici, v plánu jsou i silniční konvoje přes spojenecké země.

NATO posílí obranu Pobaltí a Polska, upozorňuje i na vliv Číny

Evropa

Některá média připravovaný Defender-Europe 20, jak zní oficiální název cvičení, přirovnávají ke cvičením Reforger z doby studené války. Těch se zúčastnily desítky tisíc vojáků. Washington takové srovnání nepovažuje za přiměřené, protože cílem manévrů Reforger bylo dostat spojenecké vojáky do Německa, zatímco nyní se budou přesouvat přes jednotlivé evropské země.

Do cvičení se zapojí celkem 37 tisíc vojáků. Američané jich přes oceán vyšlou 20 tisíc a dalších 9 000 z jejich jednotek se připojí z Evropy. Zbylých 8 tisíc obstarají vojáci států z NATO a přidají se i příslušníci ozbrojených sil Finska a Gruzie.

Reklama

Výběr článků

Načítám