Hlavní obsah

Nejlepšího amerického odstřelovače zastřelili v Texasu

Dallasu

Slavný odstřelovač z elitní jednotky amerického námořnictva Chris Kyle, kterému se připisovalo 160 smrtících "zářezů" na pažbě z iráckého tažení, se sám stal obětí střelce v Texasu. Oznámily to v neděli zpravodajské agentury s odvoláním na místní úřady či spoluautora Kyleho autobiografie, která i v Česku vyšla pod názvem Americký sniper. Podezřelý ze sobotní vraždy, rovněž veterán iráckého tažení, byl zatčen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejlepšího amerického odstřelovače zastřelili v TexasuVideo: Reuters

 
Článek

Bývalý člen komanda SEAL byl spolu s dalším, dosud neidentifikovaným mužem zastřelen na střelnici Rough Creek u obce Glen Rose, ležící asi 130 kilometrů jihozápadně od Dallasu. Podle šerifa Tommyho Bryanta byl zatčen pětadvacetiletý muž, který se po střelbě pokoušel uprchnout ve voze patřícím jedné z obětí. Podle místních novin střílel další veterán z Iráku Eddie Ray Routh, údajně trpící posttraumatickou stresovou poruchou. Podrobnosti vraždy, ani její motivy dosud nejsou známy.

"Je to šok. Je neuvěřitelné, že Chrisův život mohl takto skončit po tom všem, co zažil v Iráku," povzdychl si spoluautor "snipera" Scott McEwen.

První obětí byla žena

Osmatřicetiletý Kyle byl v Iráku za devět let bojů čtyřikrát. Jeho úkolem bylo chránit kolegy přesnou palbou na nepřítele. Zabil jich 160, což byl v americké armádě nový rekord (předchozí držel se 109 oběťmi vietnamský veterán Adelbert Waldron). Mezi Iráčany byl tak obávaný, že na něj vypsali odměnu 20 000 dolarů (skoro 400 000 Kč). Kamarádi mu přezdívali Legenda, Iráčané Aš-šajtán Ramádí - Satan z Ramádí.

Foto: ČTK/AP

Sniper Chris Kyle

První obětí Kyleovy palby byla žena, která se přibližovala ke skupině členů námořní pěchoty s granátem v ruce. Kyle na ni vystřelil, jakmile dostal rozkaz. Ke svým největším výkonům ale řadil případ z roku 2008, kdy ze vzdálenosti téměř dvou kilometrů v bagdádské čtvrti Sadr zabil muže, který se chystal odpálit raketu na blížící se americký konvoj. Prý kulku tehdy řídil Bůh.

Pušku dostal už v osmi letech

Ve městě Fallúdža, kde Američané svedli těžké boje se sunnitskými povstalci, Kyle odstřelil 40 lidí z pozice, kterou si udělal z obrácené dětské postýlky.

"Po zabití těch prvních to už jde snadno. Nemusím se na to psychicky připravovat. Podívám se do zaměřovače, najedu křížem na cíl a zabiju nepřítele dřív, než on zabije mé lidi," napsal Kyle v knize. Za své výkony si vysloužil dvě stříbrné a pět bronzových hvězd.

Mládí prožil na tabákové farmě v Texasu. Jezdil na koni, lovil vysokou zvěř, střílel krůty i křepelky. První pušku dostal, když mu bylo osm let. Jeho otec byl jáhen, matka učitelka v nedělní škole.

Historickým rekordmanem je Fin

Byl ženatý, měl dvě děti. Po odchodu z armády založil firmu, která poskytovala výcvik v odstřelování. Podílel se tak na sepsání další knihy, pro kterou otestoval deset slavných zbraní, od Spencerovy opakovačky přes revolver Colt až po Thompsonův samopal, populární mezi gangstery za časů prohibice. Naposledy dal o sobě znát počátkem roku, kdy se v reakci na školní masakry vyslovil pro ozbrojení patřičně vycvičených učitelů a proti omezením v držení zbraní.

Za vůbec nejúspěšnějšího odstřelovače v historii je některými zdroji označován Fin Simo Häyhä, který během druhé světové války údajně zabil přes pět stovek sovětských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám