Hlavní obsah

Nechtěné děti na klinice ve Filadelfii po porodu zabíjeli

Filadelfie

Před soudem ve Filadelfii stanul lékař, který na své klinice pomáhal ženám ukončit nechtěná těhotenství. Doktor Kermit Gosnell a jeho asistentky čelí obvinění, že nechali protizákonně ženy z chudých poměrů rodit děti živé a následně je nemilosrdně připravovali o život přerušením páteře a míchy. Hrůzný případ popsala v úterý agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvaasedmdesátiletý Gosnell se dostal před soud poté, co jedna z pacientek, 41letá ilegální přistěhovalkyně, při zákroku v roce 2009 zemřela, jelikož ji předávkovali léky.

Jednou z Gosnellových asistentek byla 35letá Adrienne Motonová, která i vyrůstala v jeho rodině kvůli problémům s vlastními rodiči. Motonová po studiích nastoupila ke Gosnellovi do práce. Na klinice, kde podle žalobců v nesterilním prostředí používali zastaralé léky, byla ale sestra zaměstnána načerno.

Kromě toho, že pacientkám podávala léky a obsluhovala třeba ultrazvuk, pomáhala svému šéfovi mezi lety 2005 a 2008 také zbavovat se lidských plodů a předčasně narozených dětí.

Gosnell čelí obvinění ze zabití zmíněné pacientky a sedmi dětí, které se narodily živé.

Sestra netušila, že dělá něco špatného

Lékař tvrdí, že žádné dítě živé nebylo. Motonová to ale u soudu nepotvrdila. Ukázala například fotografii chlapečka, jehož matka porodila v roce 2008. Motonová se domnívala, že téměř 30 týdnů starý hoch by mohl přežít. Gosnell ale prý jen žertem poznamenal, že dítě je tak velké, že by z kliniky mohlo samo odejít na autobus.

Sestra se také přiznala, že jednou musela naložit s dítětem porozeným na toaletě. K hrůznému zákroku použila nůžky. Na dotaz, zda si uvědomovala, že to, co dělá, je špatné, u soudu řekla: „Ne, zprvu ne“.

Motonová přiznala svoji vinu. Je obviněna z vraždy třetího stupně a dalších trestných činů. Hrozí jí 20 až 40 let vězení.

Stíhání čelí kromě Gosnella ještě osm dalších jeho zaměstnankyň a manželka. Většina z nich svoji vinu přiznala, výpověď u soudu je teprve čeká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám