Hlavní obsah

Námořnictvo USA má plán vybudovat tábory pro desetitisíce migrantů, stačí rozkaz

Washington

Americké námořnictvo má plány na vybudování rozsáhlých detenčních zařízení pro ilegální migranty. Má jít o tábory pro desetitisíce lidí v odlehlých oblastech Kalifornie, Alabamy a Arizony. Neveřejný plán vznikl na základě doktríny prezidenta Donalda Trumpa o nulové toleranci vůči překračování jižní hranice USA. Informoval o tom magazín Time, který má k dispozici pokyny udělené námořnictvu.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Námořnictvo věc nechtělo komentovat. „Bylo by nevhodné diskutovat o vnitřní plánovací dokumentaci,“ řekl magazínu Time mluvčí americké armády Greg Hicks.

Podle příslušných pokynů mají být tábory „dočasné a úsporné“. To v praxi znamená stanová města pro až padesát tisíc lidí budovaná na plochách bývalých letišť či jiných vojenských objektů. Na jednoho migranta by měl vycházet prostor něco málo přes 40 metrů čtverečních. Nejedná se však o osobní prostor, ale o celkový prostor, v němž je zahrnut i prostor vymezený pro sklady nebo kuchyňské a stravovací prostory.

Tábor u San Franciska

Jeden z táborů pro 47 tisíc lidí je námořnictvo připraveno vybudovat v prostoru někdejšího válečného skladiště Concord poblíž San Franciska v Kalifornii. Stejně velký tábor by měl vzniknout ve výcvikovém prostoru námořnictva Camp Pendleton na jihu Kalifornie. Interní pokyn, na který se odvolává Time, počítá ještě s táborem pro blíže nespecifikovaný počet lidí poblíž Yumy v Arizoně.

Vybudování a provoz jednoho tábora by měly vyjít na 233 miliónů dolarů, což je v přepočtu 5,17 miliardy korun. Tábory jsou navrženy tak, aby mohly fungovat po dobu šesti měsíců až jednoho roku.

V případě, že k tomu dostane rozkaz, je námořnictvo připraveno vybudovat během měsíce tábor pro pět tisíc lidí a každý další měsíc navýšit kapacitu o 10 tisíc míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám