Hlavní obsah

Nalezená těla v Mexiku pohřešovaným studentům nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Experti nenašli u 28 vyzdvižených těl z několika hromadných hrobů v Mexiku žádnou stopu DNA některého ze 43 studentů, kteří se pohřešují od nedávných násilných střetů s policií v jihomexickém státě Guerrero. Oznámilo to mexické ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Stringer/mexico, Reuters

Demonstranti a členové Amnesty International s fotografiemi pohřešovaných studentů v Mexiku.

Článek

Úřad také uvedl, že bylo zatčeno dalších 14 policistů. Jsou obviněni, že zmizelé studenty předali tamnímu zločineckému gangu. V souvislosti s násilnostmi ve městě Iguala bylo již dříve zatčeno 34 lidí, včetně 26 příslušníků igualské policie.

Studenti se pohřešují od 26. září, kdy při policejním potlačování demonstrací zemřelo šest osob a 25 bylo zraněno. Podle prokuratury policisté nyní pohřešované studenty odvezli pryč a zřejmě je předali místnímu drogovému gangu, který je očividně spojený s rodinou igualského starosty Josého Luise Abarky, jenž je nyní na útěku.

Tragédie podle médií ukazuje na propojení organizovaného zločinu s policií a lokální politikou. V Mexiku od roku 2006 zemřelo násilnou smrtí přes 80 000 lidí a dalších 20 000 se pohřešuje. Právě stát Guerrero, kde leží i známé přímořské letovisko Acapulco, patří k oblastem, které jsou nejhůře postiženy vlnou násilí spojeného s obchodem s drogami, únosy a vydíráním.

Reklama

Výběr článků

Načítám