Hlavní obsah

Nad Atlantikem se utvořil lednový hurikán, poprvé od roku 1938

Subtropická bouře, která se nedávno utvořila nad Atlantským oceánem, zesílila na hurikán. Oznámilo to ve čtvrtek Americké národní středisko pro hurikány (NHC). Nad oblastí se přitom naposledy lednový hurikán vytvořil v roce 1938. Jeho návrat zřejmě souvisí s klimatickým jevem El Niňo.

Foto: http://www.nasa.gov

Satelitní snímek NASA hurikánu Alex ve střední části Atlantiku

Článek

Hurikán Alex byl ve čtvrtek 1200 kilometrů jihozápadně od Azor. Jeho oko se k ostrovům přibližuje rychlostí až 140 kilometrů za hodinu. Očekává se, že toto portugalské autonomní souostroví zasáhne v pátek.

Alex je jednou z nejranějších tropických cyklón, která se nad Atlantikem utvořila od začátku měření. Jak upozornil server BBC, také v Tichomoří se vytvořila pro tuto roční dobu netypická tropická bouře Pali.

Vědci to spojují s klimatickým jevem El Niňo, který se pravidelně vrací v intervalu dvou až sedmi let. Meteorologové ho zaznamenali už loni a podle nich byl jedním ze tří nejsilnějších od roku 1950.

Fenomén začíná oteplováním Tichého oceánu a vyvolává řetězovou reakci, která rozvrací klimatický systém celé planety. NASA před časem varovala, že jednu část světa budou letos sužovat extrémní sucha, zatímco druhou budou stíhat záplavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám