Hlavní obsah

Na zbytcích tlakového hrnce z Bostonu našli ženskou DNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká FBI prohledala dům vdovy po Tamerlanu Carnajevovi, jednom z podezřelých atentátníků při bostonském maratónu. Podle agentury Reuters z něj odnesla možný důkazní materiál včetně jejích vzorků DNA. Americká média to dávají do souvislosti s objevením ženské DNA na jednom z tlakových hrnců použitých při útoku.

Foto: FBI, ČTK/AP

Fotografie zbytku tlakového hrnce, který byl podle FBI použitý při útoku v Bostonu.

Článek

Zásah v domě 24leté Katherine Russellové přišel krátce poté, co se některá americká média zmínila o tom, že vyšetřovatelé analyzují stopy ženské DNA. Měli je objevit na zbytcích minimálně jednoho z tlakových hrnců použitých při útoku v Bostonu.

Agentura Reuters uvedla, že agenti FBI v pondělí z domu ve státě Rhode Island, kde vdova po Tamerlanu Carnajevovi žije, odnesli sáčky s důkazním materiálem. Byly označeny jako „vzorky DNA“.

Katherine Russellová žije od útoků v domě svých rodičů ve městě North Kingstown ve státě Rhode Island. Vyšetřovatelé tam v pondělí strávili několik hodin. Deník The New York Times napsal, že vzorek DNA odebrali přímo Katherine Russellové.

FBI informace oficiálně nekomentuje a americká média spekulují, jak se mohla ženská DNA na hrnec dostat. Jedním z možných vysvětlení může být i to, že ji na něm zanechala prodavačka z obchodu, kde byl hrnec zakoupen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ze zásahu proti podezřelému atentátníkoviVideo: Reuters

FBI stále shromažďuje důkazy o tom, že Tamerlan Carnajev a jeho mladší bratr Džochar sestrojili dvě bomby, které 15. dubna odpálili při bostonském maratónu. Zemřeli tehdy tři lidé a 264 dalších bylo zraněno. Tamerlan později zemřel při honičce s policií, Džochara policie vážně zraněného dopadla.

Vdova spolupracuje

Vdova po Tamerlanu Carnajevovi podle jejího právníka spolupracuje s vyšetřovateli a říká, že neměla o plánech svého manžela ponětí.

Před atentáty spolu žili v domě v Cambridgi, poblíž Bostonu. Policie tvrdí, že tam našla materiál použitelný k výrobě bomb.

FBI i místní vyšetřovatelé teď podle agentury Reuters hledají možná spojení bratrů Carnajevových mimo oblast Bostonu. Soustřeďují se na případné spolupachatele.

V pondělí také pitva mrtvého Tamerlana Carnajeva prokázala, jak přesně po krvavé honičce s policií zemřel. Závěry ale zatím nebyly zveřejněny. Mohla ho zabít policejní kulka, mluvilo se ale také o tom, že zemřel poté, co ho zraněného přejel jeho bratr v autě, které před tím ukradli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry exploze v BostonuVideo: Reuters

Džochara policisté dopadli vážně zraněného, ale živého 19. dubna. V procesu ho bude hájit elitní advokátka Judy Clarkeová, o jejímž jmenování v pondělí rozhodl soud. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Carnajev se přiznal k bostonskému útoku

Džochar Carnajev podezřelý ze zosnování pumového útoku v Bostonu se podle amerických vyšetřovatelů ke svému činu přiznal. Není ale jasné, zda jeho přiznání...

Výběr článků

Načítám