Hlavní obsah

Na zásobovací misi k ISS poprvé zamířila soukromá vesmírná loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral
Aktualizováno

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) z floridského Mysu Canaveral v pondělí ve 2:35 SELČ vyrazilo vesmírné plavidlo Dragon americké společnosti SpaceX. Informovala o tom agentura DPA, podle níž by první soukromá kosmická loď zásobující ISS k vesmírné stanici měla dorazit ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Start rakety Dragon SpaceXVideo: Reuters

 
Článek

Dragon na oběžnou dráhu vynese přes 450 kilogramů materiálu. Převážnou část tvoří zásoby pro posádku komplexu, zejména potraviny a oděvy, ale také náhradní díly. Nechybí ani materiál potřebný pro vědecké experimenty, které astronauti na oběžné dráze provádějí. Na palubě soukromé lodi tak je například rostlina huseníček rolní, na níž chtějí astronauti studovat růst buněk v podmínkách mikrogravitace.

Falcon 9 vynesl Dragon na eliptickou oběžnou dráhu s apogeem 328 km a perigeem 197 km za devět minut a 14 sekund. Let proběhl bez problémů. "Dragon byl vynesen na dokonalou orbitální dráhu. Panely jeho slunečních baterií se otevřely a nyní je na cestě ke stanici," řekla šéfka SpaceX Gwynne Shotwellová.

Foto: Reuters

Dragon se opojil od ISS a vyrazil k Zemi.

Vesmírné plavidlo vynesené raketou Falcon 9 zůstane u ISS ukotveno několik týdnů. Od stanice se odpojí koncem října, poté při brzdném manévru sestoupí do atmosféry a na padácích se snese do Tichého oceánu. Zpět na Zemi by mělo dopravit 330 kilogramů materiálů z pokusů prováděných na oběžné dráze a 230 kilogramů už neužívaného vybavení stanice.

Let Dragonu je prvním z plánovaných 12 zásobovacích letů, které si u SpaceX za 1,6 miliardy dolarů (31 miliard korun) objednal americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

NASA hledal organizaci schopnou zajistit dodávky pro ISS, protože ukončil provoz neefektivních raketoplánů. SpaceX je první soukromou firmou, která tuto službu provozuje, NASA ale doufá, že brzo zahájí provoz další. Orbital Sciences Corporation (OSC) bude brzo testovat novou raketu Antares a pak i kosmickou robotickou loď Cygnus. Pokud uspěje loď při spojení s ISS, společnost získá kontrakt ve výši 1,9 miliardy dolarů na zajištění dodávek pro ISS. NASA plánuje, že časem by soukromý sektor zajišťoval i dopravu astronautů.

Reklama

Výběr článků

Načítám