Hlavní obsah

Na premiéře Batmana se střílelo, obětí je 12

– Denver • Aktualizováno
Novinky,

Nejméně dvanáct lidí zemřelo v pátek v 0:30 místního času v kině Aurora na stejnojmenném předměstí Denveru v Coloradu, kde se premiérově promítal nový snímek z řady o Batmanovi Temný rytíř povstal. Úřady původně mluvily nejméně o 14 mrtvých. Zraněno bylo padesát osob. Hlavní podezřelý byl zadržen, v jeho bytě našli výbušniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry místa, kde se stříleloVideo: Reuters

 
Článek

Policejní šéf Daniel J. Oates potvrdil denverské stanici KUSA-TV, že zraněných je nejméně 50. Mluvil o 14 mrtvých, číslo ale později policie snížila na dvanáct.

Svědek Alex Milano promluvil o situaci po střelbě v kiněVideo: Novinky/Reuters

Jednou obětí mělo být i šestileté dítě, to se ale později nepotvrdilo. Mezi zraněnými jsou nejméně čtyři děti, jednomu jsou jen tři měsíce. Blízké zdravotní středisko oznámilo, že přijalo tři lidi zasažené střelbou. Bylo ale upozorněno, ať se připraví na alespoň dvacet pacientů.

Foto: ČTK/AP

Multiplex Century, kde probíhalo promítání premiéry filmu Temný rytíř povstal.

Policisté nečekali na příjezd sanitek a zraněné sami odváželi do různých nemocnic. Pak byla u kina zřízena polní nemocnice.

Lidé si mysleli, že je to součást filmu, mysleli si, že je to ohňostroj a náhle viděli létat kulky.

Útočník měl na obličeji v kině plynovou masku. Půl hodiny po začátku promítání odpálil výbušné zařízení, zřejmě šlo o granát se slzným plynem nebo zadýmovací granát. Pak začal střílet do lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Situace v kině těsně po střelbě

Kino se třemi sály bylo zaplněné lidmi, kteří přišli na půlnoční premiéru. Po skončení traileru slyšeli střelbu a exploze. "Lidé si mysleli, že je to součást filmu, mysleli si, že je to ohňostroj a náhle viděli létat kulky," řekla SkyNews reportérka místního rozhlasu 850 KOA Brenda Stuartová. Některé kulky proletěly zdí ze sálu ven.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie prohledává podezřelý automobilVideo: Reuters

Střelec je v rukou policie

Policie uvedla, že hlavní podezřelý skončil ve vazbě. Jde údajně o muže indického původu mezi 20 a 25 lety, vysokého asi 180 cm, informovala televize NBC. Byl zatčen u auta před kinem, měl u sebe pistoli, pušku a nůž. Další zbraň byla nalezena v kině.

Zadržený řekl, že má v bytě výbušniny, uvedla BBC. Zatčení se nebránil.

Foto: ČTK/AP

Policejní velitel Daniel Oates odpovídá na dotazy novinářů v komplexu Aurora Mall.

Měl mít na sobě neprůstřelnou vestu a helmu, jakou užívají policejní těžkooděnci. Podle policie byl střelec jen jeden, i když se spekulovalo o dvou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie před domem muže podezřelého ze střelbyVideo: Reuters

Na místě zasahovala speciální protiteroristická jednotka a pyrotechnici. FBI sem dokonce vyslala sto agentů, podle vyšetřovatelů však nešlo o teroristický útok.

Případy střelby na veřejnosti v USA za poslední tři roky

10. března 2009 - Michael Kenneth McLendon (28) ve svém domě v Kinstonu (stát Alabama) zabil svou matku a dům zapálil, poté odjel do obce Samson, kde postřílel několik svých příbuzných a jejich sousedku s dcerou.

29. března 2009 - Robert Stewart (45) zabil v pečovatelském ústavu ve městě Carthage (stát Severní Karolína) osm lidí; cílem byla jeho manželka, zaměstnankyně ústavu; jeho řádění přežila.

3. dubna 2009 - Naturalizovaný imigrant z Číny Jiverly Antares Wong (41) postřílel ve středisku pro imigranty v Binghamtonu (stát New York) 13 lidí.

5. listopadu 2009 - Psycholog americké armády, major Nidal Malik Hasan (39), postřílel 13 lidí na vojenské základně Fort Hood v Texasu.

19. ledna 2010 - Christopher Speight (39) postřílel v Appomattox (stát Virginie) osm lidí, včetně manželky a syna.

3. srpna 2010 - Poté, co dostal výpověď, postřílel Američan Omar Thornton (34) ve skladě svého zaměstnavatele v Manchesteru (stát Connecticut) osm lidí.

8. ledna 2011 - Střelba na politickém shromáždění ve městě Tucson v Arizoně si vyžádala šest obětí a 14 lidí bylo zraněno; vážně postřelena byla i členka Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová; z útoku byl obviněn Jared Lee Loughner (22).

2. dubna 2012 - Bývalý student korejského původu One Goh (43) postřílel sedm lidí na soukromé vysoké škole v Oaklandu v Kalifornii; motivem byla pomsta pracovníkům školy i bývalým studentům za to, že s ním údajně špatně zacházeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám